Вигляд дрона Uncrewed Low Cost Transport (ULTRA) / фото компанія Windracers

Українська армія має на озброєнні безпілотні літальні апарати від британської компанії Windracers and Distributed Avionics, тобто дрони Uncrewed Low Cost Transport або ж ULTRA, які отримала Україна у 2023 році. Гендиректор компанії Саймон Мудерак тоді не назвав конкретну кількість поставлених літаків, проте за даними видання Janes, закупівля цих БпЛА для ЗСУ здійснювалося у межах програми на 325 млн фунтів стерлінгів, пише Defense Express

Розробник називає цей дрон "небесним джипом", у Windracers and Distributed Avionics наголошують, що БпЛА було розроблено "у відповідь на потребу в новому типу вантажних дронів", щоб був би надійним та економічно ефективним, а також надавав військовим можливість ефективно доставляти вантажі у "своєчасні терміни". 

Крім того, виробник зауважив, що безпілотник ULTRA може літати автономно, під час польоту управління відбувається завдяки автопілоту Masterless, який розробила дочірня компанія Distributed Avionics.

Відео дня
Вигляд дронів Uncrewed Low Cost Transport (ULTRA) / фото компанія Windracers

"Максимальна злітна вага дрона становить 450 кг, з них маса вантажів, які може перевозити ULTRA - 100 кг. Відзначається, що дрон може долати доволі значну відстань у 1000 км. Швидкість безпілотника задекларована на рівні 135 км/год, а час перебування у повітрі становить понад 12 годин", - додали у матеріалі. 

Зброя для України - останні новини

Раніше аналітик Defense Express Сергій Згурець заявив, що перші винищувачі F-16 можуть надійти вже наступного місяця.

"Бельгія нарешті оголосила кількість літаків F-16, які передадуть Україні. Якщо ще враховувати обіцянки Нідерландів, Данії і Норвегії, то загалом Україні має бути передано 85 літаків F-16. Звісно, 30 літаків з Бельгії - значна частина потенційного арсеналу. Як відомо, перші літаки будуть передані цього року. Не виключено, що з огляду на різні політичні і військові заяви, перші літаки з Бельгії можуть з'явитися в Україні вже наступного місяця", - додав експерт.

Також повідомлялось, що Швеція передасть Україні літак AWACS. Відомо, що мати власні літаки радіолокаційного дозору Збройні сили мріяли з часів отримання Україною Незалежності. 

"‎Швеція передає Україні літак радіолокаційної розвідки та управління ASC 890, тим самим посиливши можливості протиповітряної оборони України "‎, - йдеться у заяві уряду країни. 

Вас також можуть зацікавити новини: