Безпілотники замінили артилерію у найкритичніший для України момент / фото 108 ОБр Сил ТрО ЗСУ

Безпілотники стали рятівним колом для української армії, яка змушена воювати проти переважаючих сил агресора, маючи гострий дефіцит артилерійських боєприпасів та солдатів. Про це йдеться у репортажній статті The New York Times.

Кореспондент видання ознайомився з роботою підрозділу безпілотної авіації під керівництвом 33-річного старшого лейтенанта Юрія Федоренка, широко відомого за позивним "Ахілл". Протягом кількох місяців його групи безпілотників, що входять до складу 92-ї десантно-штурмової бригади, заповнювали прогалини в українській обороні, стримуючи російську навалу, що націлилася на Часів Яр.

"Команди працюють день і ніч, атакуючи російську бронетехніку, скидаючи вибухівку на російські позиції та використовуючи свої безпілотники, щоб переправляти постачання українським солдатам уздовж лінії фронту", – пише NYT.

Відео дня

За словами "Ахілла", без дронів Україна вже б зазнала поразки у війні, і росіяни були б у Києві. Військовий із гордістю показав журналістам свої майстерні, де інженери доробляють та тестують дрони. Разом з тим він висловив гнів і розчарування з приводу порушених обіцянок західних союзників і втрат, яких, за його словами, Україна зазнала в результаті. 

"Ми маємо абсолютно абсурдну ситуацію. Уявіть собі боксерський поєдинок, де є рівні боксери, але один з них може вдарити один раз, а його суперник — 10 разів. Це абсолютний театр абсурду", – каже "Ахілл", коментуючи кількамісячну зупинку поставок зброї зі США.

За його словами, бойові дії на східному фронті ніколи не були такими жорстокими, як зараз. Відтоді, як у вересні вперше відчулася нестача артилерійських снарядів, українська армія постійно втрачала позиції перед невпинною та все більшою атакою Росії.

Взимку українцям вдалося запобігти великому прориву росіян, але наприкінці лютого росіяни почали тотальний наступ на Часів Яр, сказав Ахілл. За допомогою своїх розвідувальних безпілотників він бачив, як російські солдати скупчувалися. 

"Я зрозумів, що вони йдуть", — сказав він. Але без достатньої кількості артилерійських снарядів українці не могли вразити російські тилові шляхи постачання, як вони зазвичай робили, щоб попередити атаку.

За словами "Ахілла", росіяни йшли крок за кроком, займаючи одну позицію за іншою. "Це сталося після того, як у нас не вистачало боєприпасів, а нашій артилерії не було з чого стріляти", — продовжив він. За його словами, гармати стріляли лише по два снаряди на день, тоді як вони повинні були стріляти щонайменше 30.

У середині квітня, за словами "Ахілла", росіяни здійснили черговий штурм у бік Часового Яру з 30 танками та бронетехнікою. ЗСУ змогли підбити щонайменше 22 машини, але через брак артилерії більшість ударів завдавали групи безпілотників. Це були не тільки дрони-камікадзе, але й дрони, які скидали міни на шляху російської бронетехніки. Деякі машини також були вражені українською піхотою з протитанкової зброї.

"Все, що ми можемо зробити зараз, маючи безпілотники, які у нас є, це сповільнити їхнє просування", — сказав військовий.

Війна дронів: останні новини

Як писав УНІАН, українські дрони "стратегічного" призначення успішно виконують задачі зі знищення об’єктів глибоко в російському тилу. Зокрема агресор усе більше страждає від ударів по НПЗ і аеродромах за сотні кілометрів від кордону.

Також ми розповідали, що саме українські дрони поклали край домінуванню російського флоту на морі. Окрім дронів-камікадзе Україна вже має на озброєнні морські безпілотники, які виконують задачі ППО та реактивної артилерії.

Вас також можуть зацікавити новини: