Патрульні корвети проекту 22160 "Василій Биков" не вміють стріляти "Калібрами", Росія брехала про це / фото defence-ua.com

Патрульні корвети проекту 22160 "Василій Биков" - це найгірше озброєнні судна Росії. Пропагандисти брешуть про їхні технічні можливості, стверджують фахівці Defense Express.

Відповідні кораблі, які входять до складу Чорноморського флоту РФ, насправді не являються носіями ракет "Калібр", а отже не становлять загрози для міст України з точки зору джерела обстрілів, заявляють експерти

Наразі РФ має чотири корвети такого типу. Однак, в умовах реальної війни, вони здатні виконувати хіба номінальну роль "прапороносців" Росії, адже попри свою чисельність, належать до найгірше озброєних одиниць російського флоту. 

Відео дня

"При повному водозаміщенні в 1800 тонн та довжині корпусу в 94 метри кораблі цього проекту озброєні лише однією 76-мм артустановкою, двома кулеметними установками калібру 14,5 мм, 8 ПЗРК типу "Игла-С" чи "Верба", одним вертольотом типу Ка-27 або Ка-29 (або взагалі заявляється можливість розміщення Ка-52К), та кілька БПЛА типу "Орлан-10"", - зазначає Defense Express.

Водночас фахівці вказують, що навіть зенітне озброєння цих корветів залишає "бажати ліпшого". Про це свідчить спроба військ РФ на постіній основі облаштовувати вертолітні майданчики цих суден установками ЗРК "Тор". 

Там підкреслюють, що міф про здатність кораблів проекту 22160 стріляти "Калібрами" з'явився саме завдяки російським пропагандистам, які традиційно позиціонували ці корвети як зброю, що не має аналогів. Про це йдеться у низці матеріалів джерел роспропаганди зразка 2015-2017 років. 

Вперше 2 кораблі проекту "Василій Биков" спустили у море у 2017-2018 роках. Вже тоді стало очевидним, що це не ракетоносії "Калібрів", а звичайні "канонерки" російського виробництва. 

Спершу Росією заявлялося, що на носовій частині кораблів поставлять чотири вертикальні пускові шахти для здатності пускати "Калібри". Пізніше цей план змінили - замість шахт казали про намір встановити на кораблях пускові установки Club-K. Через них кораблі "Василь Биков" зможуть запускати не менше 4 ракет типу Х-35, або ж, знову ж таки, бити "Калібрами", казали у РФ. Однак, за підсумком, з цим не склалося.

Чомусь сьогодні ми бачимо, що російські корвети проекту 22160 виходять у море не з обіцяними установками Club-K, а зі звичайними ЗРК "Тор". Це свідчить про те, що Росія роками брехала про можливості своєї розробки. Сьогодні про цей сором воліють не згадувати навіть пропагандисти.

"Розповіді про розміщення ракет "Калибр" на цих кораблях навіть російські пропагандони воліють не згадувати, як свою нереалізовану фантазію", - підкреслюють фахівці. 

ЗСУ вдарили по двом кораблями проекту "Василій Биков"

19 вересня 2023 року стало відомо, що армія України вразила одразу два кораблі проекту 22160 "Василій Биков", які Росія розмістила у південно-західній частині Чорного моря (тимчасово окупований Крим).

Пізніше в ГУР підтвердили, що в рамках атаки був пошкоджений корабель "Сергій Котов". В Росії звинуватили Україну в застосуванні морських дронів проти свого флоту. 

Вас також можуть зацікавити новини: