Війна в Україні відкрила для світу малі військові дрони / фото Аеророзвідка

В умовах української війни дешеві саморобні дрони проявляють себе багато в чому краще від дорогих ударних безпілотників заводського виробництва. Про це пише The New York Times у статті, присвяченій роботі операторів дронів на фронті.

"Зібрані з дронів для хобі, побутової електроніки та обладнання для комп'ютерних ігор, бойові дрони ручної роботи стали однією з найбільш смертоносних і широко поширених інновацій за більш ніж 14 місяців військових дій в Україні", – пише видання.

Журналісти відзначають, що маленькі дрони значно підвищили бойовий потенціал українських солдатів, надавши їм можливість з неймовірною точністю скидати ручні гранати у ворожі окопи або бункери.

Відео дня

Росія заводським способом виробляє дрон-камікадзе "Ланцет" і широко використовує іранські дрони "Шахед", тоді як Україна отримала від США схожу зброю – баражуючий боєприпас Switchblade.

"Такі апарати промислового виробництва мають більшу дальність польоту, а деякі з них мають більше корисне навантаження, ніж саморобна зброя (саморобні дрони – УНІАН), що використовується в Україні. Але Switchblade, як і Shahed, часто рухається до заздалегідь запрограмованих цілей. Така система, за словами українських солдатів, менш ефективна, ніж їхні саморобні альтернативи, керовані дистанційно операторами", – зазначає газета.

Якщо для США військовий безпілотник - це в першу чергу важкий апарат літакового типу Predator і Reaper, кожен з яких коштує десятки мільйонів доларів, то Україна пристосувала для війни безліч малих літальних апаратів вартістю всього кілька тисяч або навіть всього кілька сотень доларів.

Солдати і цивільні добровольці виготовляють їх в гаражних майстернях, експериментуючи і винаходячи нові конструкції з використанням 3D-друку.

"Дешевий дрон, що знищує набагато дорожчий БТР, - яскравий приклад асиметричної війни, використовуваної для подолання технологічної або чисельної переваги противника. І, незважаючи на потік західної зброї, українські сили як і раніше поступаються російським", - констатують автори статті.

Війна безпілотників в Україні

Минулої ночі російська армія атакувала Україну новою партією дронів-камікадзе іранського виробництва типу "Шахед". За даними Повітряних сил, Українська ППО змогла збити всі 35 апаратів.

Водночас українські бійці успішно застосовують на фронті спортивні FPW-дрони, здатні вражати ціль з хірургічною точністю. При бажанні і частці вміння таким дроном можна залітати прямо в танк через відкритий люк або в бліндаж, захищений від ударів згори.

Вас також можуть зацікавити новини: