Давид Шарп оцінив, скільки західних літаків можуть змінити хід війни / фото US Air Force

Домінування у повітрі є дуже важливою складовою досягнення перемоги у війні, розвʼязаній проти нашої країни Росією. Для зміни ситуації на полі бою знадобиться понад 100 літаків

Таку думку висловив в ефірі "24 каналу" військовий оглядач з Ізраїлю Давид Шарп. Він зауважив, що на створення в Україні Повітряних сил західного зразка підуть роки. Йдеться не лише про самі літаки, а й інші можливості. 

До прикладу, для повноцінного функціонування авіації Україні потрібні і літаки дальнього радіолокаційного стеження. Такі борти дозволяють виявляти та класифікувати цілі ворога та наводити на них власну авіацію. Крім того, мовиться про літаки-заправники, наземну інфраструктуру тощо. 

Відео дня

"Для того, щоб Повітряні сили України могли змінити ситуацію та сприяли просуванню на землі, напевно, потрібно понад 100 літаків. Бажано, щоб із них хоча б одна ескадрилья була новою модифікацією F-16", – зауважив експерт. 

Створення такого потужного механізму в повітрі також потребує політичних кроків від країн Заходу. При цьому Шарп наголосив, що розвиток Повітряних сил – це тривалий процес, адже навчання персоналу і пілотів займе певний час. 

"Це не фантазії, а план на багато років вперед. Головне – почати, а Україна вже це зробила. Виконаний найважчий крок у правильному напрямку", – констатував військовий оглядач.

Літаки F-16 для України: останні новини

22 грудня 2023 року президент України Володимир Зеленський повідомив, що Нідерланди розпочали підготовку до передачі Україні 18 літаків F-16. Таку заяву він зробив за підсумками розмови з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Згодом аналітики Інституту вивчення війни висловили припущення, що перші західні винищувачі F-16 можуть прибути в Україну протягом тижня – тобто ще до завершення 2023 року. 

Вас також можуть зацікавити новини: