США можуть утилізувати ракети ATACMS, які потрібні Україні / кадр з відео

У США зберігаються на складах близько 1100 ракет ракет ATACMS старих типів М39 і М39А, термін придатності яких вже завершується. Теоретично їх повинні утилізувати, але вони могли би стати в нагоді Україні. Про це в ефірі "Еспресо" розповів військовий експерт, директор з розвитку інформаційно-консалтингової компанії Defense Express Валерій Рябих.

"Вони мають поступово утилізовуватися, але на їхню утилізацію також потрібні гроші. І простіше передати ці ракети Україні та здійснити утилізацію на полі бою, вирішивши завдання, які наразі існують. Ці ракети могли б бути використані у широкому спектрі завдань. Такий аргумент вже висувається в інформаційному просторі. Обговорення в політичному середовищі буде на нашу користь", - вважає Рябих. 

За його словами, Україна раніше отримувала частину з цих ракет. Це відбулося у рамках першої передачі ATACMS, вони вже застосовувалися. Як каже Рябих, ці ракети оснащені потужною бойовою частиною (майже в 900 кг) та можуть завдавати удари на відстані до 165 км.

Відео дня

"Не виникає сумнівів, що більша частина з них придатна. Звісно, що можливі різні ступені зносу ракет - усе залежить від зарядів двигунів, і умов зберігання. Американці знімають ці ракети у плановому порядку для того, щоб не дійти до краю, коли ракета може являти загрозу для тих, хто їх застосовує", - сказав експерт.

Він додав, що ступінь придатності кожної ракети мають визначати профільні фахівці.  

США можуть утилізувати старі ATACMS

Як повідомляв УНІАН, США планують утилізувати сотні ракет ATACMS виробництва компанії Lockheed Martin. Причина – завершується термін придатності. Як заявив колишній радник Головнокомандувача ЗСУ Деніел Райс, ці ракети залишаються "прекрасною легальною високоточною касетною зброєю", та вони могли б стати на користь Україні.

За словами Райса, термін придатності не є проблемою, але багато залежить від того, наскільки прострочені ракети. Якщо Україні не передадуть ці ракети, це станеться не через термін придатності, а стане політичним кроком. 

Як акцентують фахівці, маючи достатню кількість М39, Україна могла б розірвати на півдні логістичні ланцюжки забезпечення армії РФ та дістати певні цілі в районі Азовського моря.

Вас також можуть зацікавити новини: