Винищувач F-16 / фото US Air Force

Військовий експерт Олег Жданов розповів про слабкі і сильні сторони літака F-16, який Захід передасть Україні.

Як він зазначив в ефірі проекту FreeДом, по-перше, винищувач F-16 з одним двигуном. А це робить його не таким маневреним, як, наприклад, F-15 або F-18.

"Другий момент: самі американські льотчики зазначають, що у F-16 дуже слабке переднє шасі, але досить примхливе і тому вимагає гладкої смуги", - говорить Жданов.

Крім того, у F-16 повітрозабірник знизу літака, і будь-який камінчик, який вилетить з-під переднього шасі, може потрапити у двигун. "Ну, а тоді далі ви розумієте, що може статися. Ось це основні недоліки F-16", - говорить військовий експерт.

Але якщо ми забезпечимо всі ці три умови - ідеальна злітна смуга, відсутність будь-яких там тріщин і ямок на смузі плюс відсутність камінчиків - ось то тоді все буде ідеально.

Говорячи про F-16, експерт зазначив, що нам особливо обирати не доводиться. Тому головне, щоб їх дали нашій країні. У будь-якому випадку F-16 у західному виконанні та в модернізації буде на порядок кращим від тих літаків, які є у Російської Федерації на сьогодні. Адже Україна експлуатує старі радянські літаки, не проводила їх модернізацію.

Раніше повідомлялося, що ВВС України можуть отримати як F-15 Eagle в експортному варіанті, так F-16, які йдуть на експорт. Найбільш ймовірними вважаються поставки саме F-16. Це - багатоцільовий літак, який дає можливість наносити удари як по повітряних цілях, так і по наземних. Він надійний, розвиває велику швидкість, висоту здатний набирати вертикальним польотом.

Вас також можуть зацікавити новини: