Руїни в сирійському місті Хан-Шейхун / REUTERS

Місія з встановлення фактів застосування хімзброї Організації із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ) підтвердила, що в сирійській провінції Хама в березні 2017 року "з великою імовірністю" були використані хлорин і зарин.

Читайте такожСвіт повернувся в епоху холодної війни - Генсек ООН

Про це ідеться в повідомленні ОЗХЗ, поширеному в середу, 13 червня, на офіційному сайті організації. Це стосується інцидентів 24 і 25 березня 2017 року в поселенні Ель-Латамна (провінція Хама) в Сирії, передає DW.com.

Відео дня

Висновки експертів засновані на свідченнях очевидців, епідеміологічному аналізі й дослідженнях проб з місць здійснення імовірних хімічних атак. "Збір матеріалу, допити свідків і аналіз проб вимагали великих витрат часу для одержання висновків", - зазначається в документі.

При цьому в ОЗХЗ закликали міжнародне співтовариство вжити заходів у відповідь щодо застосування хімзброї в Сирії. Доповідь також було передано до Ради Безпеки ООН

У Дамаску неодноразово відкидали звинувачення в застосуванні хімічної зброї. Росія блокувала розслідування щодо хіматак у Сирії на рівні Радбезу ООН.