В Японії стратили лідера тоталітарної терористичної секти Секо Асахару / скріншот - NHK

В Японії стратили лідера деструктивної секти «Аум Аум Сінрікьо» Секо Асахару (справжнє ім'я - Тідзуо Мацумото). Послідовники Асахари у 1995 році здійснили газову атаку в токійському метро, від якої загинули щонайменше 13 осіб.

Читайте такожСтала відома причина смерті Чарльза Менсона

Про смерть Мацумото повідомляє японський мовник NHK, посилаючись на джерела. Відзначається, що Асахару понад десятиліття тому засудили за вбивство й інші злочини.

Відео дня

Секта, що пізніше стала відомою як «Аум Сінрікьо» була заснована Мацумото приблизно у 1984 році. Лідер культу закликав своїх послідовників готуватися до кінця світу.

Членів угруповання звинувачували у причетності до кількох жорстоких вбивств і спробах заволодіти зброєю.

У березні 1995 року члени культу випустили в токійському метро смертельно небезпечний газ зарин. В результаті 13 людей загинули, ще понад 6 тисяч осіб постраждали.

Мацумото наполягав, що він не давав своїм послідовникам команди здійснювати теракт. Тим не менш, у 2006 році йому винесли смертний вирок.

Судові процеси членів «Аум Сінрікьо» тяглися в японських судах понад 20 років. Звинувачення висунули майже 200 особам, 13 були засуджені до смертної кари.

Зараз секта зарахована до числа терористичних організацій і заборонена в Євросоюзі, США та багатьох країнах по всьому світу.

Нагадаємо, в квітні у США стратили самого старого злочинця - 83-річного Уолтера Муді.