Борис Єльцин / REUTERS

Впродовж минулого тижня напруга у відносинах між колишніми керівниками американський спецслужб і президентом США Дональдом Трампом досягла безпрецедентного рівня.

Американський лідер відкликав результати перевірки на благонадійність колишнього директора ЦРУ Джона Бреннана і погрожує зробити ще більше.  Колишній начальник командування сил спеціального призначення відставний адмірал Вільям МакРейвен відреагував на це, заявивши: «Я буду вважати за честь, якщо президент скасує результати моєї перевірки теж».

Значною мірою цей конфлікт бере початок з відмови Трампа визнавати застереження розвідувальних управлінь про загрози від дій Росії. Зрозуміло, як голови спецслужб США ставляться до чинного американського президента. Але як його оцінюють російські спецслужби?

Відео дня

Про це в статті для The National Interest пише відставний бригадний генерал і науковий співробітник Гарвардської школи Кеннеді Кевін Райн, який був американським військовим аташе в Росії.

Читайте такожТрамп назвав Бреннана найгіршим главою ЦРУ

На його думку, для американських чиновників важливо знайти відповідь на це питання на тлі того, як вони намагаються відреагувати на останню зустріч Трампа і Путіна. Чи дійсно російські військові еліти вважають американського президента тим, хто може врятувати американо-російські відносини? Чи вважають вони його загрозою? А може Трамп – дещо інше для них?

«Трамп – це ваш Єльцин», - сказав автору неназваний екс-офіцер ФСБ цього літа.

«Єльцин відкинув все, що було до того. А потім запросив американців. Вам, американцям, доведеться знайти спосіб, як впоратися з Трампом, так само як нам довелося з Єльциним», - додав він.

На думку Райна, ця влучна аналогія ветерана КДБ і ФСБ, який служив у часи роботи адміністрації Бориса Єльцина в 1990-х роках, багато говорить про те, як російські військові еліти і Володимир Путін ставляться до американського президента.

Зазвичай у розпаді СРСР у 1991 році звинувачують Михайла Горбачова. Але еліти російської розвідки і оборони добре розуміють, що насправді це зробив Єльцин. Саме він відділив РРФСР від інших соціалістичних республік в Радянському Союзі, з чого почався процес розпаду. Єльцин керував новоутвореною Російською Федерацією у 90-ті, які принесли країні більше демократії, але водночас і проблеми, такі як політичну і економічну корупцію, некомпетентність уряду, військовий занепад, війни на Кавказі, нищівну інфляцію і багато іншого.

Читайте такожPolitico: Росії стало легше вербувати американців, ніж в часи Холодної війни

Автор називає першого російського президента харизматичним і яскравим, але при цьому нездатним кожного дня працювати над проведеннями змін, які були гостро необхідні його країні. Єльцин використовував звільнення підлеглих як інструмент лідерства, але це створило нестабільність в його адміністрації. Його пияцтво і непристойна поведінка як на внутрішній, так і на міжнародній політичній арені зробили його президенство ганьбою для Москви, особливо для розвідки і оборонного істеблішменту.

Зазнавши невдачі у всіх спробах змінити хід подій через перевороти, консервативні сили в Росії нарешті знайшли інший шлях. В 1999 році вони переконали Єльцина передати контроль в руки молодого прем’єр-міністра, який належав до еліти силовиків, - колишнього офіцера КДБ Володимира Путіна.

В очах колишнього офіцера ФСБ, який говорив з Райном, президент Дональд Трамп спричинив подібні потрясіння в американській політиці і уряді. Він відкинув старі способи управління і оминув традиційні центри влади в американській політичній системі. Він відштовхнув лідерів істеблішменту, особливо в розвідці і обороні. Він яскравий лідер, якому, здається, начхати на те, що він порушує установлені давно правила поведінки. Судження Трампа про Росію і переполох, який він створив у розвідці і армії, змушує російських офіцерів спецслужб проводити паралелі між американським президентом і Єльциним.

«Назвати Трампа американським Єльциним – це не комплімент. Це вираження зневаги», - зауважує автор.

Читайте такожЗМІ знайшли схожість між Трампом і Ніксоном

В 2005 році, через п’ять років після того, як Путін перейняв владу у Єльцина, він заявив світу, що розпад СРСР було «найбільшою геополітичною катастрофою 20-го століття». Для нього і інших членів еліти в розвідці і обороні це був момент зізнання. Це була заява про те, що вибір Єльцина не був правильним шляхом для Росії. І нова влада збирається виправити цей курс.

Існує багато відмінностей між Борисом Єльциним і Дональдом Трампом. І американські оглядачі, без сумніву, підберуть інші історичні аналогії. Але на думку автора, чиновникам адміністрації в США варто розуміти, як у Росії оцінюють американську ситуацію.

Еліти російських спецслужб не поважають Трампа. Навпаки, вони розглядають його як уразливість Америки, яку потрібно використати, поки є можливість. Адже, опираючись на власний досвід, вони розуміють, що консервативні сили у Вашингтоні замінять Трампа якомога швидше.

Адмірал МакРейвен, який розробив у свій час план операції з ліквідації Усами Бін Ладена, написав відкритого листа Трампу: «Ви принизили нас перед нашими дітьми, принизили нас на світовій арені». Це, мабуть, був єдиний момент, коли американські і російські еліти спецслужб погодилися.