Ілюстрація / REUTERS

Минуло п'ять тижнів після того, як Росія захопила три українські судна в міжнародних водах поблизу окупованого російськими військами Криму.

За цей час міжнародна увага вже полишила регіон, а російська армія - навпаки. Їхня концентрація на східному кордоні України і в Криму змусила уряд в Києві і незалежних експертів говорити про те, що режим Володимира Путіна вірогідно готує нову атаку проти сусіда, пише в редакційній статті Washington Post. І замість того, щоб чекати, коли Кремль зробить свій наступний крок, адміністрації Дональда Трампа варто було б тісно працювати з союзниками для стримування російської агресії.

Видання нагадує, що війська Москви схопили три українські судна і 23 моряків 25 листопада, порушивши тим самим міжнародний закон і двосторонні домовленості з Україною. Але попри те, що Дональд Трамп невдовзі після цього скасував зустріч з Володимиром Путіним, Кремль лишився фактично безкарним за скоєний злочин. Тепер українці і незалежні спостерігачі застерігають, що Путін готує наземний наступ. Вашингтонський Інститут дослідження війни звернув увагу на те, що російські військові конвої наблизилися до адміністративного кордону між окупованим Кримом і материковою Україною. А крім того, Росія перекинула на півострів додаткові винищувачі. Хоч точна мета цього руху сил не відома, в Інституті застерегли: "Дані вказують на те, що Путін готує атаку".

Відео дня

Читайте такожEUObserver: Росія хоче залякати Європу і залити кров’ю Україну

У російського автократа є мотиви для посилення війни, яка тліє вже кілька років поспіль. Він прагне підірвати роботу адміністрації Петра Порошенка, який збирається добиватися переобрання в березні. Крім того, він роздратований створенням незалежної від російської церкви ПЦУ. Путін, вочевидь, також переконаний, що Трамп, який нещодавно гучно оголосив про відмови США від ролі "поліцейського світу", точно не налаштований захищати далекі країни, такі як Україна, від російських танків.

Звісно, Путін може спробувати досягти своїх цілей за допомогою підвищення рівня напруги і демонстрації здатності безкарно блокувати українські порти. Та якими б не були його наміри, США і НАТО повинні діяти разом, щоб покарати Путіна за його поведінку в Керченській протоці і стримати ескалацію. Існує низка кроків, які можна зробити: від відправки військових кораблів у Чорне море з входом у порт Одеси до розміщення спостерігачів НАТО і Євросоюзу на Сході України. До того ж до цього часу за атаку в Керченській протоці Росію не покарали новими санкціями, а варто було б.

Читайте такожWashington Post: США віддали Кремлю перемогу в Холодній війні

Трамп досі мріє про дружні відносини з Путіним. Досягти їх буде неможливо, якщо російський автократ буде влаштовувати нові атаки проти України й інших сусідів. В інтересах Трампа дати Москві зрозуміти, що подальші атаки будуть провокувати ще більш жорстку відповідь США.