Ілюстрація \ REUTERS

У Мадриді розпочинаються судові слухання щодо 12 колишніх політичних лідерів Каталонії, що виступали за незалежність регіону від Іспанії.

Читайте такожУ Мадриді протести проти "політики діалогу" з Каталонією зібрали десятки тисяч осіб

Як повідомляє Reuters, на тлі судового розгляду спостерігається зростання напруженості між тими, хто підтримує обвинувачених та право на відділення, а також тими, хто закликає до збереження єдиності Іспанії.

Відео дня

У перший день судового розгляду на засіданні Верховного суду розглядатимуться процедурні питання.

При цьому, 12 лідерів Каталонії, котрі обвинувачуються у повстанні, підбурюванні до заколоту та зловживанні державними коштами за свою роль у невдалому проголошенні незалежності регіону від Іспанії, на сьогоднішньому засіданні суду виступати не будуть.

Як відомо, уряд Іспанії на початку листопада 2017 року відправив у відставку каталонську адміністрацію і позбавив повноважень регіональний парламент. Приводом стала організація місцевими політиками референдуму про незалежність регіону та проголошення "суверенної каталонської республіки". Подібні дії були визнані Конституційним судом незаконними.

Судові органи Іспанії порушили справи проти ряду каталонських політиків за звинуваченням в розтраті бюджетних коштів та інші правопорушення.