Підозрюваний у тероризмі Брентон Таррант розіслав свій "маніфест" політикам перед атакою в Крайстчерчі / REUTERS

Імовірний терорист, який влаштував масове вбивство в новозеландському місті Крайстчерч, відправив свій «маніфест» в офіс прем'єр-міністра Нової Зеландії Джасінди Ардерн за кілька хвилин до атаки.

Про це пише The Guardian, посилаючись на слова самої Ардерн.

Читайте такожУкраїнців немає серед постраждалих внаслідок теракту в Новій Зеландії

Відео дня

«Я була одним з понад 30 адресатів маніфесту, який був відправлений електронною поштою за 9 хвилин до нападу. Він не містив інформації про місце, він не містив специфічних подробиць», - зазначила прем'єр.

За її словами, лист було передано службі безпеки менш ніж через 2 хвилини після його отримання. Якби у документі містилася інформація, яку могли б використовувати правоохоронці, то це було б зроблено.

«На жаль, у тому листі не було подібних деталей», - сказала Ардерн.

Вона також розповіла, що читала уривки радикального «маніфесту», і вважає його зв'язок з терактом дуже тривожним.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня в результаті збройного нападу на дві мечеті під час п'ятничної молитви в новозеландському місті Крайстчерч загинули 50 осіб, ще десятки дістали поранення

Поліція затримала підозрюваного терориста. 28-річний громадянин Австралії Брентон Таррант, який сам відносить себе до расистів, вів пряму інтернет-трансляцію нападу на дві мечеті в п'ятницю. Він знімав те, як стріляв у чоловіків, жінок і дітей з близької відстані в мечеті "Аль-Нур". Потім було скоєно напад на іншу мечеть.

Незадовго до нападу Таррант опублікував 37-сторінковий маніфест "Велика заміна" ("The Great Replacement"), який розвивав ідею "білого геноциду". У ньому сказано, що чоловік задумав напад у 2017 році під час поїздки в Європу.

Чоловік, як повідомляють австралійські ЗМІ, жив у місті Графтон, в 600 км від Сіднея. Раніше він працював в спортзалі.

До радикалізації автора документа, як він сам стверджує, призвело спостереження за подіями в Європі. В якості прикладу він навів напад у квітні 2017 року в Стокгольмі, відповідальність за який узяло на себе екстремістське угруповання "Ісламська держава". Крім того, автор маніфесту писав про мігрантів у Франції.