Брентон Таррант / REUTERS

Чоловік, обвинувачений в нападі на мечеті в місті Крайстчерч в Новій Зеландії, діяв один, вважає на даний момент поліція.

Решта троє, затриманих напередодні за підозрою в причетності до атаки, жертвами якої стали 50 осіб, не пов'язані з ним, передає Бі-Бі-Сі.

Комісар поліції Нової Зеландії Майк Буш обмовився, що остаточний висновок про те, чи були залучені до нападу інші люди, можна буде зробити пізніше. Поки ж є тільки один обвинувачений.

Відео дня

Напередодні 28-річний підозрюваний постав перед судом в білій тюремній робі і наручниках, посміхаючись на камери. Він поміщений під варту до 5 квітня, коли відбудеться наступне засідання суду.

Суд заборонив публікувати фото з зображенням особи підозрюваного - воно повинно бути затерто, щоб зберегти його права на справедливий судовий розгляд.

Читайте такожРозстріл у прямому ефірі: з'явилися нові подробиці масової бійні в мечетях Нової Зеландії

Крім нього, були затримані ще четверо. Двоє затриманих - чоловік і жінка. Жінка була звільнена без пред'явлення звинувачень, а чоловікові пред'явлено звинувачення у протиправних діях, пов'язаних із вогнепальною зброєю.

Що стосується третього, то, як сказав Буш, 18-річний юнак був заарештований, але його участь була "непрямою". У понеділок він постане перед судом.

28-річний громадянин Австралії Брентон Таррант, який сам відносить себе до расистів, вів пряму інтернет-трансляцію нападу на дві мечеті в п'ятницю. Він знімав те, як стріляв у чоловіків, жінок і дітей з близької відстані в мечеті "Аль-Нур". Потім було скоєно напад на іншу мечеть.

У суботу число жертв бійні в Крайстчерчі збільшилося до 50, після того як в одній з мечетей було виявлено тіло ще одного загиблого. 50 осіб отримали поранення, двоє залишаються в критичному стані. Це найкривавіший напад в історії Нової Зеландії.

Незадовго до нападу Таррант опублікував 37-сторінковий маніфест "Велика заміна" ("The Great Replacement"), який розвивав ідею "білого геноциду". У ньому сказано, що чоловік задумав напад у 2017 році під час поїздки в Європу.

Чоловік, що виклав маніфест, як повідомляють австралійські ЗМІ, жив у місті Графтон, в 600 км від Сіднея. Раніше він працював в спортзалі.

Читайте такожДоба після трагедії: новозеландське місто Крайстчерч встелили квітами після масової бійні у мечетях (фоторепортаж)

"Він ніколи не висловлював ніяких екстремістських поглядів і не поводився як божевільний", - сказав місцевим ЗМІ його колишній начальник.

До радикалізації автора документа, як він сам стверджує, призвело спостереження за подіями в Європі. У якості прикладу він назвав напад у квітні 2017 року в Стокгольмі, відповідальність за який узяло на себе екстремістське угруповання "Ісламська держава". Крім того, автор маніфесту писав про мігрантів у Франції.

Прем'єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерна говорила, що у Тарранта є ліцензія на вогнепальну зброю - у нього було п'ять пістолетів. Буш уточнив, що стрілець отримав ліцензію на вогнепальну зброю у 2017 році.

Ардерна вже пообіцяла розглянути можливі зміни законодавства про зброю.

Як повідомляв УНІАН, 15 березня в результаті збройного нападу на дві мечеті під час п'ятничної молитви в новозеландському місті Крайстчерч загинули 49 осіб, ще близько 20 отримали поранення. Українських громадян немає серед загиблих або поранених.