Ілюстрація REUTERS

У Белграді учасники акції протесту біля резиденції президента Сербії заблокували входи в будівлю та оточили його з усіх боків.

Читайте такожУ Чорногорії та Сербії пройшли масові антиурядові протести

Як повідомляє Радіо Свобода, біля будівлі перебуває поліцейський спецназ, проте він наразі не застосовує силу до протестувальників.

Відео дня

Президент Сербії Олександр Вучич, за останніми повідомленнями, перебуває в будинку. Раніше він дав у ньому прес-конференцію, пообіцявши притягти до відповідальності учасників акції протесту, які напередодні увірвалися в будівлю національного телебачення.

Кілька десятків активістів вивів з будівлі поліцейський спецназ, застосувавши силу, в тому числі і до депутатів парламенту.

Ілюстрація REUTERS

Вучич звинуватив своїх політичних опонентів у застосуванні насильства і заворушеннях. Лідерів протесту – Бошко Обрадовіча з націоналістичної партії "Двері" і Драгана Джиласа, колишнього мера Белграда, він назвав "фашистами" та корупціонерами. Він також назвав неприпустимим замах на свободу преси.

Саме упередженість державного телебачення – як стверджують учасники акцій протесту – змусила їх до спроби штурму будівлі телерадіокомпанії. Надання їм ефіру – одна з вимог прихильників опозиції.

Як відомо, масові акції проти Вучича, якого звинувачують у корупції та авторитаризмі, проходять в Белграді щосуботи вже кілька місяців. Їх організовує широка коаліція опозиційних партій і громадських активістів.

Ілюстрація REUTERS