Москва досі боїться об'єднання зусиль Польщі й України / Фото УНІАН

200 років тому український поет і педагог Іван Котляревський написав першу театральну п’єсу українською мовою «Наталка Полтавка». Через 20 років після того він видав українську версію античної «Енеїди», давши поштовх для розвитку своєї рідної культури.

Про це пише Gazeta Polska Codziennie, нагадуючи й про таємне Кирило-Мефодіївське братство, до якого належав народний пророк України Тарас Шевченко і яке розмірковувало над майбутнім країни над Дніпром. До того часу, як воно було розігнане в 1847 році царським режимом, у владних колах Російської імперії діяльність українців почали називати «польською змовою».

Читайте такожForeign Policy: Історичні суперечки з Україною зближують Польщу з Кремлем

Відео дня

Московський публіцист і творець нового російського націоналізму Михайло Катков, який оспівував російське самодержавство, в часи Січневого повстання говорив про те, що «інтереси українофілів збігаються з інтересами Польщі».  Він попереджав, що може виникнути так звана «польська інтрига».

Зближення Польщі й України й досі лишається нічним кошмаром для російської держави. Як і диктатор СРСР Йосип Сталін, цього боїться сучасний автократ РФ Володимир Путін. Тому що об’єднання польських і українських сил загрожує не одній імперії.

«Хоч українство не народилося з якихось умисних польських дій, нехай росіяни й надалі в це вірять. Нехай польська змова існує і ще 200 років», - пише видання.