10 квітня минає 9 років з дня катастрофи польського Ту-154М під Смоленськом у Росії.

Літак опустився на критичну висоту і розбився за 350-500 м від початку посадкової смуги. Внаслідок трагедії загинув президент Польщі Лєх Качинський, а також високопосадовці країни, громадські діячі та представники духовенства — всього 96 осіб.

За російською версією, причиною авіакатастрофи стали помилка пілота та густий туман. Польська сторона це заперечувала, вказуючи на російський слід у трагедії. Москва довгий час не надавала доступ до уламків літака для незалежного розслідування.

Читайте такожСмоленська катастрофа: британські експерти знайшли сліди тротилу на уламках літака Качинського

З’ясування подробиць катастрофи затягнулося на 8 років. У 2018 році польські спецслужби оприлюднили скандальні результати розслідувань. Головною причиною авіакатастрофи були визнані два вибухи на борту літака. Комісія з розслідування виявила хімічні сполуки та сліди вибухівки на 107 уламках. Це підтвердила і лабораторія при Міноборони Британії у 2019 році. Росія свою причетність до трагедії всіляко заперечує та звинувачує у ній самих поляків.

Польська комісія направила в прокуратуру клопотання про можливість скоєння злочину екс-головою Комісії з розслідування авіакатастроф Єжи Міллером і членами тієї комісії періоду з'ясування причин Смоленської катастрофи в 2010 році.