Будапешт \ REUTERS

В Угорщині арештовано громадянина України капітан судна Viking Sigyn, який врізався в прогулянковий катер на річці Дунай, в результаті чого загинуло семеро туристів.

Читайте такожАварія на Дунаї: угорська поліція затримала капітана-українця

Це 64-річний громадянин України, якого угорська поліція називає "Юрій С. з Одеси". За словами слідчих, деякі обставини катастрофи вказують на те, що до неї призвели неграмотні дії особисто капітана великого судна, передає Бі-бі-сі. Він звинувачується в халатності, що призвела до численних жертв.

Відео дня

Капітан заперечує, що порушив якісь правила, і не вважає себе винним, заявив його адвокат угорському інформагентству MTI.

Між тим, 21 людина досі вважається зниклою без вісти і, за словами поліції, надії знайти їх живими майже не залишається. У момент аварії в Будапешті йшов сильний дощ, через що їм було важче врятуватися.

Сім осіб, яких рятувальникам вдалося дістати з води незабаром після катастрофи, постраждали від переохолодження, але в цілому їхній стан стабільний, кажуть медики.

Подібні аварії на Дунаї - велика рідкість. Навігація тут здійснюється практично круглий рік і вважається безпечною.

На катері, розрахованому на 45 осіб, знаходилися переважно громадяни Південної Кореї. У п'ятницю в Будапешт прибуде глава південнокорейського МЗС Кан Ген Хва.

Крім того, Сеул направив в Угорщину делегацію експертів для спільної роботи з угорськими фахівцями і надання психологічної допомоги родичам загиблих.

До посольства Південної Кореї в Будапешті люди другий день несуть квіти. На берегах Дунаю запалюють свічки в пам'ять про загиблих.

На кадрах з камер відеоспостереження видно, як судно Viking Sigyn врізалося ззаду в катер Hableany ("Русалка") недалеко від моста Маргарити в центрі Будапешта.

"Все сталося дуже швидко", - розповів Клей Фіндлі, турист зі США, що знаходився в той момент на борту Viking Sigyn.

"Спочатку я думав, що ми уникнемо зіткнення, але ніс "Вікінга" вдарив цей невеликий катер ззаду і буквально пронизав наскрізь, це сталося в лічені секунди, і він затонув", - згадує турист.

Інший пасажир Viking Sigyn, 66-річний американець Джинджер Брінтон, розповів, що стояв на палубі судна і бачив, як "люди борсалися в воді і кликали на допомогу". "Ми не відчули жодного удару. Ми навіть не зрозуміли, що сталося. Ми побачили людей у воді, це було жахливо", - говорить Брінтон.

Прогулянкове судно Viking Sigyn зареєстровано в Швейцарії, ніхто з його пасажирів не постраждав.

Катер "Русалка" був побудований в СРСР у 1949 році. Угорські рятувальники готуються підняти його з дна Дунаю.

У момент аварії на борту катера перебували 30 туристів з Південної Кореї, три екскурсоводи і два члена угорського екіпажу.

Серед пасажирів була она шестирічна дитина, один літній чоловік за 70, решті було від 30 до 50 років.

Одна з пасажирок, яку вдалося врятувати, сказала, що судно перекинулося моментально. Інший врятований розповів, що бачив, як людей відносило течією.

Температура води на момент аварії не перевищувала 10 градусів. Проводиться масштабна рятувальна операція із залученням катерів, водолазів і радарів.

Рятувальники кажуть, що шансів знайти живих людей залишається все менше. Сильна течія, ускладнюється дощами, і відносить жертв все далі. Тіла трьох із семи загиблих були виявлені в кількох кілометрах від місця катастрофи.

Встановлено також, що всі семеро потонулих не були одягнені в рятувальні жилети.