Ілюстрація / REUTERS

У Казахстані, де сьогодні відбувалися президентські вибори, кількість затриманих внаслідок масових заворушень досягла 500.

Про це заявив перший віце-міністр внутрішніх справ Казахстану Марат Кожан, повідомляє Радіо Азаттик.

За його словами, затримання відбувалися під час протестних акцій в Алмати і Нур-Султані, а також Шимкенті.

Відео дня

Кожан зазначив, що акції протесту були спробою «дестабілізувати суспільну обстановку з боку радикальних елементів», а також назвав учасників протесту провокаторами. Він додав, що правоохоронці діяли «відповідно до закону».

Він також запевнив, що інформація про смерть одного з протестуючих не відповідає дійсності.

«В Алмати ніхто з учасників протесту не звертався за медичною допомогою, а в Нур-Султана на місці проведення акцій до медпрацівників звернулися 12 осіб», - сказав віце-міністр внутрішніх справ.

Читайте такожВибори президента Казахстану: в ЦВК повідомили про 77-відсоткову явку виборців

Як повідомляв УНІАН, сьогодні в Казахстані відбулися позачергові президентські вибори, перші в новітній історії країни, в яких Нурсултан Назарбаєв не брав участі як кандидат. 78-річний Назарбаєв, який беззмінно правив упродовж майже трьох десятиліть, у березні цього року подав у відставку. Менш як через три тижні після складання Назарбаєвим повноважень Касим-Жомарт Токаєв, екс-спікер сенату парламенту, який вступив на посаду президента, призначив дострокові вибори. у Казахстані стартували президентські вибори.

За посаду глави держави борються відразу 7 кандидатів, що є рекордною кількістю на виборах у Казахстані, фаворитом президентської гонки вважається чинний глава держави Касим-Жомарт Токаєв, який результатами голосування може отримати більше 50% голосів, необхідних для перемоги.

Повідомляється, що за кілька днів до виборів у Казахстані пройшли обшуки і затримання активістів у кількох містах - столиці, Алмати, Актобі. У поліції пізніше прокоментували, що обшуки санкціоновано судом у «рамках розслідування кримінальної справи за фактом участі в діяльності забороненої незареєстрованої екстремістської організації «Демократичний вибір Казахстану».

В голосування відбулися масові затримання учасників акцій протесту, які вийшли на вулиці в різних містах.