Ілюстрація / REUTERS

Найближчі дні Європа зіштовхнеться з потужною тепловою хвилею, якої континент ще ніколи не бачив за свою історію. Температурні рекорди будуть спостерігатися на у багатьох країнах. Пік теплової хвилі припаде на період з середи до п’ятниці. А частина Європи від Іспанії до Польщі буде потерпати від температури, на 11-17 градусів за Цельсієм вищої від норми.

Про це пише Washington Post, додаючи, що на значній частині континенту буде панувати спека на рівні 35-40 градусів. В деяких місцях може виявитися навіть спекотніше. Особливо це стосується міст, де асфальт і бетон погіршують ситуацію. Метеоролог з Фінляндії Міка Рантанен за допомогою комп’ютерного моделювання прогнозує Франції «абсолютно не чуваний червень».

Читайте такожТуристи рятуються від спеки в найвідоміших фонтанах європейських столиць (фоторепортаж)

Відео дня

Видання пише, що такі ранні теплові хвилі особливо небезпечні для життя. Тому що люди ще не встигли призвичаїтися до високих температур. Старші люди, безпритульні й ті, в кого немає доступу до кондиціонера, найчастіше стають жертвами нездужання через перегрівання.

«Теплові хвилі – це тихий вбивця», - написав на Twitter кліматолог з Потсдамського університету Стефан Рахмсторф.

«Європейська теплова хвиля у 2003 році спричинила 70 тисяч смертей. Минулого року жарке літо в Німеччині закінчилося щонайменше тисячею загиблих», - додав він.

Найвищі температури в Європі, вірогідно, будуть спостерігатися у західній і центральній частині континенту. Найпотужніший тепловий удар відчують Іспанія і Франція, ще температура буде вищою 40 градусів за Цельсієм впродовж трьох днів.

Читайте такожЗливи та град: синоптик попередила про різкі зміни погоди в Україні через атмосферний фронт

У Парижі від сьогодні й до п’ятниці буде панувати спека на рівні 37 градусів. Столиця, а також більша частина Франції, зараз в статусі помаранчевої тривоги. Це другий найвищий рівень загрози за національною шкалою. Такі оцінки ситуації у Франції почали робити після того, як теплова хвиля у 2003 році вбила 15 тисяч людей. За словами французького метеоролога Гійома Возніци, немає сумнівів, що Франція цього тижня зафіксує новий температурний рекорд на рівні 45 градусів за Цельсієм. До цього найгіршою в історії вважали спеку 2003 року (44,1 градуса).