Марк Еспер / REUTERS

США дотримуватимуться положень Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД) до останньої хвилини його чинності.

Про це виконувач обов’язків міністра оборони США Марк Еспер заявив сьогодні після зустрічі міністрів оборони країн-членів НАТО у Брюсселі, повідомляє Радіо Свобода.

Керівник Пентагону заявив, що Росія є підбурювачем агресії в Європі. За словами Еспера, НАТО має бути готовим до відповіді на дії Москви.

Відео дня

Еспер також зазначив, що США розробляють звичайні неядерні ракети, які мають властивості ракет середнього радіусу дії, і ця зброя стане елементом європейської системи протиракетної оборони.

Еспер нагадав, що Росія розвиває потенціал у космосі та кіберпросторі. За його словами, у 2020 році Москва витратить 28 млрд доларів на модернізацію ядерних ракет різного базування.

Раніше глава Пентагону заявляв, що США не планують розміщувати в Європі ядерну зброю.

Читайте такожВ НАТО не бачать прямого зв'язку між підтримкою України і тиском на Росію через ракетний договір

Як повідомляв УНІАН, 20 жовтня 2018 року президент США Дональд Трамп заявив про намір країни вийти з договору з Росією про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Він зазначив, що Росія порушила умови цього договору.

Договір покликаний сприяти обороні США і їхніх союзників у Європі і на Далекому Сході. Він забороняє США і Росії зберігати, виробляти і використовувати крилаті ракети наземного базування з радіусом дії від 300 до 3 тисяч 400 миль.

4 грудня держсекретар США Майк Помпео заявив, що США пред'явили Росії 60-денний ультиматум на відновлення виконання ДРСМД.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг також звинуватив РФ у порушенні договору про РСМД. РФ неодноразово відкидала такі звинувачення.

США призупинили виконання своїх зобов'язань у рамках ДРСМД з 2 лютого 2019 року.

4 березня 2019 року президент РФ підписав указ про призупинення Росією виконання Договору між СРСР і США про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності.