REUTERS

Нідерландський політик соціал-демократ Франс Тіммерманс, найвірогідніше, може стати наступним главою Єврокомісії, заявили європейські дипломати та чиновники у неділю - за кілька годин до зустрічі лідерів ЄС, де буде обговорюватись призначення очільників топ-інституцій блоку.

Як повідомляє "Європейська правда", про це стало відомо агентству Reuters від власних джерел.

У неділю глава Євроради Дональд Туск провів консультації з представниками провідних фракцій Європарламенту. На зустрічі Туск заявив, що запропонує пост президента Єврокомісії політичному блоку соціал-демократів.

Відео дня

Туск не називав конкретних імен, однак саме Тіммерманс був головним кандидатом на пост глави ЄК від соціал-демократів на виборах до Європейського парламенту.

За словами двох дипломатів і одного радника Європейського парламенту, Тіммерманса  може бути обрано всупереч несподівано жорсткому опору з боку східноєвропейських країн.

"Схоже, що Тіммерманса висунуть на пост президента Єврокомісії", - сказав агентству один дипломат, який брав участь в переговорах. Цю інформацію підтвердило інше дипломатичне джерело.

Тіммерманс – неприємна кандидатура для східних держав ЄС, таких як Угорщина і Польща. Вони критикують його за участь у процесах, які блок веде у зв’язку із занепокоєнням щодо порушення верховенства права в обох країнах.

Очікується, що кандидатуру Тіммерманса, який зараз є високопоставленим чиновником Європейської комісії та був міністром закордонних справ Нідерландів, буде підтверджено на вечері 28 лідерів в Брюсселі у неділю ввечері.

Також очікується, що Туск запропонує державам-членам, аби посади глави Європарламенту та глави дипломатії ЄС відійшли правоцентристам (Європейській народній партії), а центристському альянсу лібералів, до якого входить партія президента Франції Макрона, запропонують пост президента Європейської ради.

Як повідомляв УНІАН, раніше, віце-президент Європейської комісії Франс Тіммерманс пригрозив Центрально-Східній Європі поверненням кордонів, якщо країни регіону в подальшому будуть відмовлятися приймати біженців.