Парад у Парижі / REUTERS

Понад чотири тисячі військових взяли участь у неділю, 14 липня, в параді на Єлисейських полях у Парижі з нагоди святкування національного свята Франції - Дня взяття Бастилії.

Як повідомляє Deutsche Welle, парад пройшов під знаком ініціативи президента Франції Еммануеля Макрона з посилення оборонної співпраці в Європі.

Читайте такожМакрон створив космічне командування

Відео дня

Президент Франції прийняв парад. За дійством з трибуни на Площі згоди також спостерігали численні запрошені політики з інших держав, серед яких - канцлер Німеччини Анґела Меркель, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте, президент Естонії Керсті Кальюлайд, президент Португалії Марсело Ребело де Соуза, голова Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг та інші. Очікувалося, що на святкування прибуде й прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, однак замість неї на параді був присутній міністр у справах Європи Девід Лідінгтон.

У параді взяли участь військові з десяти держав, які приєдналися до ініційованої Макроном Європейської інтервенційної ініціативи. Серед учасників параду були й близько 500 солдатів зі спільної німецько-французької бригади, штаб-квартира якої розташована у Мюлльгаймі в Баден-Вюртемберзі. Цього року вона відзначає свій 30-річний ювілей. Був представлений і іспанський військовий контингент.

Водночас увагу багатьох на параді привернув озброєний чоловік, який літав над площею на флайборді, розробленому французом Френкі Запатою. Відео польотів чоловіка опубліковано у Twitter офіційного представника федерального уряду Штеффена Зайберта.

Напередодні Макрон оголосив, що Франція створить національне командування космічними військами. Передбачається, що командування космічними військами стане частиною військово-повітряних сил Франції.

Ідею посилення оборонної співпраці в Європі Макрон озвучив у вересні 2017 року. Минулого року ця ідея знайшла втілення в Європейській інтервенційній ініціативі, до якої приєдналися десять держав.