Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп застосував право вето щодо трьох резолюцій Конгресу США, що забороняють продаж американської зброї арабським країнам без схвалення законодавців.

Ці резолюції "послаблять глобальну конкурентоспроможність Америки і зашкодять важливих відносин, які ми збудували з нашими союзниками і партнерами", - йдеться в поясненні президента, направленому в Конгрес, передає dw.com.

Державами, яким конгресмени намагалися обмежити продаж зброї, є Саудівська Аравія, Об'єднані Арабські Емірати і Йорданія.

Відео дня

Читайте такожСаудівська Аравія дала згоду на розміщення американських військ

В кінці травня держсекретар США Майкл Помпео оголосив про рішення скористатися надзвичайним правом і без схвалення Конгресу укласти низку угод про продаж зброї цими країнами у зв'язку з "надзвичайною ситуацією" навколо іранської загрози.

У відповідь Палата представників США висунула три резолюції проти планів продажу зброї, прийняті в кінці червня. Саме ці резолюції ветував Трамп. Конгресмени можуть спробувати подолати його, але при голосуванні їм необхідно заручитися більшістю в дві третини голосів, досягти якого вважається малоймовірним.

Раніше Дональд Трамп двічі вдавався до вето, щоб подолати резолюції Конгресу. У перший раз це сталося 15 березня, коли президент скасував резолюцію про закінчення режиму надзвичайного стану на кордоні з Мексикою.

Потім 16 квітня він ветував резолюцію, покликану покласти край військовій підтримці Вашингтоном арабської коаліції у збройному конфлікті в Ємені. В обох випадках конгресмени не змогли подолати президентське вето.