Російська провокація в Південній Кореї була сигналом / РИА Новости / Антон Денисов

Російські й китайські бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю, спровокували напругу в небі між Південною Кореєю і Японією. Обидві країни – ключові союзники США в регіоні. І те, що вони швидко підняли свої винищувачі у відповідь на вторгнення, стало бонусом для Москви й Пекіна. Адже в першу чергу вони хотіли послати сигнал США.

Про це пише Business Insider, нагадуючи про те, як два російських Ту-95МС пролетіли над Японським і Південно-Китайським морями. Їх супроводжували китайські бомбардувальники H-6K. Цей випадок став першим спільним патрулюванням літаків двох країн у регіоні. Крім того, Росія відправила туди літак раннього попередження і контролю «Берієв» А-50, який пролетів над островами Ліанкур, які Японія вважає своїми.

Читайте такожЗ'явилося відео перехоплення російських бомбардувальників Південною Кореєю

Відео дня

На думку експертів, цей політ над спірними територіями, найвірогідніше, був повідомленням для США про «довговічність» їхніх союзів на Далекому сході. Острови Ліанкур – символ давньої ворожості між Південною Кореєю і Японією, яка з’явилася після японської окупації Корейського півострова і жорстокого правління там до кінця Другої світової війни.

Російський А-50 не реагував на попередження Південної Кореї. Таким чином, він став першим військовим літаком РФ, який порушив повітряний простір країни. А-50 пролетів над спірними територіями двічі.

Південнокорейські винищувачі F-15K і F-16K зробили 360 попереджувальних пострілів в російський літак, завдання кого шукати ворожі кораблі. Росія заперечує, що маневри були націлені проти Японії чи Південної Кореї. Японські ВПС теж підняли в небо винищувачі, щоб провести російські літаки над островами Окінава і Міяко. Бомбардувальники Росії й Китаю також увійшли в ідентифікаційну зону ППО Південної Кореї. Ту-95МС перебували в ній 93 хвилини, а H-6K – 84 хвилини. Міністр закордонних справ Японії Таро Оно засудив реакцію Південної Кореї, нагадавши про претензії Токіо на спірні острови.

«Те, що Південна Корея пішла на певні кроки, суперечить японській позиції», - сказав він.

Читайте такожBusiness Insider: Росія визнала вторгнення в повітряний простір Південної Кореї

Експерт з безпеки в Азії кафедри воєнних досліджень Королівського коледжу в Лондоні Наташа Курт пояснила, що Росія і Китай таким чином «випробовували стійкість» американських союзів у регіоні.

«Росія і Китай добре знають про ці конфлікти в регіоні»,  - сказала вона.

На думку експерта, вторгнення повинно було спричинити загострення у відносинах між Сеулом і Токіо. А це, у свою чергу, мало стати «сигналом» на адресу США про те, що їхні союзи в регіоні дуже нестійкі. Вона також нагадала, що у Росії є власні територіальні суперечки з Японією. Але псувати відносини з Південною Кореєю не в її інтересах.

«Йшлося більше про сигнал США», - вважає Курт.