REUTERS

Цього місяця виповнилося 20 років відколи президент Борис Єльцин призначив похмурого керівника служби безпеки на ім'я Володимир Путін прем'єр-міністром Росії. Наступної новорічної ночі хворий Єльцин зробив екс-агента КДБ своїм наступником.

Але в річницю свого приходу до влади у Путіна мало причин для святкування, - пише The Economist. 10 серпня, як і в попередні п'ять вікендів, росіяни вийшли на вулиці вимагати допуску опозиційних політиків до участі у виборах міської Думи Москви. Адже їх незаконно виключили з цієї кампанії. З прапорами Росії 50-60 тисяч демонстрантів заповнили широкі столичні вулиці.

"Росія буде вільною", - скандували вони під час найбільшої акції протесту з 2012 року, коли друзі Путіна знову сфальсифікували для нього результати голосувань.

Відео дня

Читайте такожPolitico: Найкращий спосіб розібратись з Росією – дочекатись її самознищення

У міської Думи мало влади. Але зухвале втручання перетворило нудні місцеві вибори в політичну кризу для Кремля. Опозиційних політиків у Росії часто виставляють як ослаблих. Але цього разу у них були непогані шанси здобути місця. Путін, здається, з усіх сил намагається не пустити своїх критиків на вибори.

Протести почалися в дуже небезпечні часи для Путіна, чий рейтинг почав обвалюватися після того, як уряд Росії підняв пенсійний вік. Пожвавлений опозиційний рух зосередився виключно на виборах міської Думи в Москві. Але учасники протестів використали новий імпульс, щоб висловити невдоволення корумпованістю влади і бідністю. Цього місяця навіть російське урядове відомство "Росстат" визнало, що чверть російських дітей живуть в бідності.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Росіяни більше не хочуть вірити у незамінність режиму Путіна

Видання пише, що небезпека для Путіна зараз полягає в тому, що протести в Москві можуть запустити ланцюгову реакцію по всій Росії. На державному форумі на півдні країни цього тижня учасники, серед яких були представники молодіжної гілки "Единой России", висловлювали невдоволення корупцією і нерівністю, які до цього часу звучали лише в місцях проведення опозиційних акцій в Москві.

"У нас є лише одне рішення - революція. Ми ніби вибуховий коктейль. І ми готові вибухнути", - сказала одна з учасниць форуму.