wikimedia.org

У Санкт-Петербурзькому міському суді проходить процес над капітаном першого рангу у відставці Владиславом Нікольським, якого звинувачують у державній зраді у формі шпигунства. Йому скоро відзначати 70 років.

Про це в неділю, 12 квітня, пише видання «Фонтанка» з посиланням на петербурзьку прокуратуру і власні джерела, передає «Дождь».

За версією звинувачення, у квітні-листопаді 2011 року Нікольський, будучи співробітником Науково-дослідного інституту кораблебудування і озброєння ВМФ, отримав від начальника відділу технічної документації 51 центрального конструкторсько-технологічного інституту судноремонту В'ячеслава Родіонова ремонтну документацію за проектом найбільшого в світі десантного корабля на повітряній подушці «Зубр».

Відео дня

Документи він передав представникам Феодосійського виробничого об'єднання «Море».

Як вважає обвинувачення, він отримав від Родіонова техдокументацію в друкованому вигляді, оцифрував її у своїй квартирі на Енгельса, створив дві електронні скриньки на mail.ru і yandex.ru з іменами "Троянда" і "Жвавий", закачав туди 10 тисяч листів про "Зубр" і послав замовнику SMS-повідомлення з логінами і паролями. Незабаром вміст ящиків переглянули користувачі з IP-адрес, розташованих в Україні. Так, на думку звинувачення, відбулася контрабанда - переміщення через кордон документів, які можуть використовуватися при створенні озброєння і військової техніки.

При обшуку квартири Нікольського знайшли 17 тисяч доларів та електронні носії зі слідами документації "Зубра".

Читайте такожУ РФ закрили справу про держзраду проти багатодітної матері Світлани Давидової

На початковій стадії слідство вважало, що матеріали не містять секретних відомостей. Але пізніше серед них був помічений каталог стандартів з військовим кораблям, утаємничений у середині 2000-х років.

Колишні співробітники 1-го ЦНДІ Міноборони, які добре знають Нікольського, в розмові з "Фонтанкою" утрималися від оцінки того, що відбувається. Зазначили лише, що багато напрацювань "Алмазу" 70 - 80-х морально застаріли, повний комплект на "Зубр" є у країн НАТО, а тому фактичної шкоди безпеці країни не завдано

Підсудному загрожує до 20 років позбавлення волі.

Видання зазначає, що Нікольський входив до націоналістичного клубу «Русская мысль».

У 2008 році відставний офіцер, який має докторську ступінь, отримав рік колонії після замовлення в друкарні тиражу екстремістської брошури.

Читайте такожНе читав, але засуджую: у Росії за доносом колег судять шкільного вчителя за вірші про Крим

У лютому 2015 року ЗМІ дізналися, що двоє відставних і двоє діючих офіцерів ВМФ в листопаді минулого року були засуджені за звинуваченням у державній зраді. Їх позбавили військових звань і нагород. За версією слідства, фігуранти справи передавали секретні дані іноземним державам.

Найбільш резонансною за останній час стала справа про державну зраду проти мешканки Вязьми Світлани Давидової. Жінці здалося, що військова частина поряд з її будинком спорожніла, а потім вона в маршрутці випадково почула слова військового про переправлення службовців до Москви для подальшої відправки у відрядження. Вона вирішила, що мова йде про Донбас, і повідомила про це в посольство України. У березні справу було припинено.