Flickr/Leo Koolhoven

«Коаліція за суверенні вибори» - Грузія 2020 (група відомих експертів, об'єднаних для запобігання та протидії іноземному впливу в Грузії, - ред.) заявляє про ескалацію напруженості на лініях окупації і заявляє протест проти агресивних дій Росії на території Грузії.

«Ми вимагаємо від російського суспільства, журналістів, експертного співтовариства, опозиційних політиків негайно висловити чітку позицію про злочинність дій російського керівництва. Ми закликаємо міжнародне співтовариство не повторювати помилок 2008 року і негайно відреагувати на агресію Кремля проти суверенної держави. Ми закликаємо скликати Раду безпеки ООН. Підготувати пакет санкцій проти агресора. Надіслати в Грузію додаткові спостережні місії і задіяти всі можливі інструменти реагування для запобігання загрози, яка походить від Кремля громадянам Грузії і майбутнього країни та регіону», - йдеться в терміновій заяві, оприлюдненій у ЗМІ.

У коаліції заявили, що з 7 серпня окупаційний режим безперервно здійснює незаконні і необґрунтовані провокації проти Грузії.

Відео дня

«На даний момент ситуація вийшла за рамки звичайних провокацій, до яких Грузія звикла за 11 років окупації. Підтримуваний Кремлем невизнаний режим вже кілька днів безпосередньо загрожує Грузії військовим конфліктом, нагадуючи про російсько-грузинську війну 2008 року», - йдеться в заяві.

Також повідомляється, що загрози йдуть на тлі процесу бордеризації і викрадень громадян Грузії - дев'ять осіб було викрадено з початку місяця.

«Безпосередньо на лінії розмежування вже добу розміщені солдати і військова техніка окупаційних сил. Напередодні Грузії був поставлений «ультиматум» з вимогою прибрати грузинський поліцейський пост, який знаходиться на контрольованій Грузією ТЕРИТОРІЇ ГРУЗІЇ. Після відмови, окупаційні сили погрожують силовим рішенням», - йдеться у зверненні.

У коаліції нагадують, що «безпека» окупованого регіону Грузії (т. зв. Південної Осетії) забезпечує Російська Федерація, тому розмови про «осетинів», які «захищають» свої ««межі» - провокація і пропаганда.

«Відсутність чіткої засуджуючої позиції Росії щодо випадків агресії на лініях окупації, лише підтверджує пряму участь Кремля в нових провокаціях проти Грузії. Факт, що нова хвиля агресії контролюється з Кремля видно і по стандартній кампанії брехні в російських ЗМІ, які весь місяць приділяють дуже велику увагу, то «виборам» у Абхазії, то «провокаціям грузин». Провокаціями і ескалацією займається саме російська сторона, що підтверджено і міжнародними спостерігачами. Ситуація дуже небезпечна і напружена. Грузія на всіх рівнях веде роботу з деескалації, а також інформування міжнародного співтовариства про новий розвиток абсолютно необгрунтованої агресії з боку окупаційних сил. Без негайної й однозначної реакції міжнародного співтовариства окупаційний режим не припинить безкарні провокації проти суверенної держави», - йдеться в заяві.