Ілюстрація / REUTERS

У Європі та Центральній Азії в 2018 році налічувалося понад 4 млн бідняків.

Як повідомляє Центр новин ООН, про це йдеться в доповіді генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша.

Зазначається, що в 1990 році 36% населення в світі жили менш ніж на 2 долари в день. 25 років по тому частка таких людей знизилася до 10%, а до кінця 2018 року - до 8,6%.

Відео дня

Однак сьогодні темпи скорочення масштабів бідності ставлять під сумнів виконання поставленого завдання - ліквідувати бідність у найближчі 10 років.

«Незважаючи на такий вражаючий прогрес, світ у цілому надто повільно просувається шляхом ліквідації крайньої бідності до 2030 року, як передбачено у назві місії 1 у сфері сталого розвитку Порядку денного на період до 2030 року», - підсумував голова ООН.

Читайте такожУ світі зростає кількість людей, які страждають від голоду - ООН

Останніми роками темпи скорочення масштабів бідності в країнах, що розвиваються, і в деяких країнах з середнім рівнем доходу сповільнилися внаслідок глобального економічного спаду, конфліктів, наслідків зміни клімату та стихійного лиха. У багатьох регіонах світу показники зростання ВВП на душу населення набагато нижчі, ніж ті, що необхідні для ліквідації бідності.

До того ж ситуація ускладнюється різким зростанням нерівності.

«Складно викоренити бідність, коли доходи найбідніших 10% населення щороку збільшувалися на менш ніж на 3 долари ...», - йдеться в доповіді.

Експерти в своїх оцінках враховують цілий ряд аспектів. Вони зазначають, що в 2018 році в світі налічувалося 1,3 мільярда бідняків: 560 мільйонів у країнах Африки на південь від Сахари, 546 мільйонів у Південній Азії, 118 мільйонів у Східній Азії й Тихоокеанському регіоні, 66 мільйонів - в арабських державах, 32 мільйони в країнах Латинської Америки і Карибського басейну і 4 мільйони - в Європі та Центральній Азії.