Дональд Трамп / REUTERS

Новий президент України, вірогідно, вважав, що Володимир Путін стане для нього найбільшим дипломатичним викликом. Але через п’ять місяців після обрання саме Дональд Трамп затягнув його на небезпечну територію міжнародної політики.

Про це пише Bloomberg, нагадуючи, що президента Володимира Зеленського втягнули в шторм, який розгорівся перед президентськими виборами в США, запланованими на 2020 рік. Все через його телефонну розмову з Трампом, яка відбулася в липні. ЗМІ пишуть, що Трамп під час неї нібито постійно вимагав від українського лідера відкрити розслідування проти сина головного кандидата в президенти США від демократів Джозефа Байдена.

Читайте такожПовинен бути усунений: у США заговорили про імпічмент Трампа через Україну

Відео дня

Ситуація дуже незручна. США стали головним донором України після повалення проросійського режиму у 2014 році. Вони надавали фінансову і військову допомогу. Момент, в який спалахнув скандал, теж не вдалий. Адже Зеленський цього тижня вирушить в Нью-Йорк на засідання Генеральної асамблеї ООН. Під час цього візиту він збирається зустрітися з Трампом.

Україна, яка вже стала причиною найбільшої напруги у відносинах між США і Росією з часів Холодної війни, опинилася у фокусі амбіцій американського президента переобратися наступного року. В неділю Дональд Трамп визнав, що обговорював питання Байдена із Зеленським. Однак, він зауважив, що його лише непокоїть корупція. Видання пише, що Зеленський, який здобув блискавичну перемогу у квітні, повинен поводитися дуже обережно.

Читайте такожБайден закликає розслідувати дзвінок Трампа в Україну

Bloomberg зауважує, що президентство нового українського лідера взяло хороший старт. Гривня потрапила до списку валют з найкращими показниками цього року. Також Зеленський зміг домовитися з Путіним про обмін ув’язненими. А дипломати почали говорити про шанс домовитися про мир. Опитування показують, що Зеленський користується високою підтримкою.

Але скандал навколо Трампа може стати найбільшим викликом для президента України через надзвичайну партійність американської політики. Спікер Палати представників Конгресу США демократ Ненсі Пелосі в неділю застерегла про «страшний новий розділ беззаконня, який приведе нас на абсолютно новий етап розслідування».