Грета Тунберг / REUTERS

Шведська екологічна активістка Грета Тунберг отримала премію "За правильний спосіб життя" (Right Livehood Award) однойменного шведського фонду, яку також називають альтернативною Нобелівською премією. 

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на Reuters.

Читайте такожГрета Тунберг влаштувала "рознос" світовим лідерам на саміті ООН: що відомо про юну екоактивістку (фото, відео)

Відео дня

Церемонія вручення нагороди проходить у столиці Швеції Стокгольмі. Тунберг відзначили нагородою за те, що "надихає і посилює політичну вимогу для негайних дій на захист клімату".

Іншими лауреатами премії стали китайська захисниця прав жінок Го Цзянмей, захисниця прав людини у Західній Сахарі Амінату Хайдар та борець за права корінних народів Бразилії Даві Копенава. Кожен із лауреатів отримає грошову винагороду розміром один мільйон шведських крон (103 тисячі доларів).

Альтернативну Нобелівську премію засновано 1980 року. Її нагородний фонд поповнюється за рахунок добровільних пожертв. Премію присуджують за захист прав людини, захист довкілля та миру. Щороку премія фонду Right Livelihood Award Foundation вручається чотирьом людям чи організаціям, яких, на думку засновника фонду шведсько-німецького мецената Якоба фон Ікскюля, проігнорували під час вручення традиційної Нобелівської премії.

Як повідомляв УНІАН, 23 вересня активістка Грета Тунберг виступила на саміті ООН з питань зміни клімату в Нью-Йорку із жорсткою заявою, обвинувативши світових лідерів у тому, що вони "вкрали її мрії і дитинство".