Дональд Трамп / REUTERS

Президент США Дональд Трамп заявив, що поговорив по телефону з президентом України Володимиром Зеленським лише на прохання міністра енергетики США Ріка Перрі.

Як повідомляє Axios, посилаючись на три джерела, таку заяву президент зробив на конференції з республіканцями-членами Палати представників.

Читайте також"Явно політичне": Помпео розкритикував розслідування щодо імпічменту Трампа

Відео дня

«Мало хто знає це, але я навіть не хотів робити дзвінок. Єдина причина того, що я подзвонив – тому що Рік попросив мене. Щось стосовно заводу СПГ (скраплений прриродний газ – ред.)», - наводить слова Трампа одне з джерел. Інші джерела це підтвердили.

Зазначається, що відповідно до стенограми розмови, Зеленський говорив з Трампом про придбання американського палива та співпрацю над енергетичною незалежністю, однак ніхто не згадував СПГ або Ріка Перрі.

Прес-секретар Перрі заявила журналістам, що міністр "повністю підтримав  і закликав Трампа поговорити з новим президентом України, аби обговорити питання енергетичної безпеки та економічного розвитку".

Як повідомляв УНІАН, у США розгорівся скандал між Білим домом і Конгресом після появи у ЗМІ повідомлень, що представник розвідки США в рамках програми захисту викривачів порушень надав записку генеральному інспектору, де йшлося, що Трамп "пообіцяв" щось лідеру іноземної держави, керуючись власними політичними інтересами.

У ЗМІ припускали, що під час розмови із Зеленським, що відбулась 25 липня, Трамп міг неодноразово наполягати на розслідуванні в Україні дій впливового політика від Демократичної партії, колишнього віце-президента США Джо Байдена. Спікер Палати представників Конгресу США Ненсі Пелосі 24 вересня оголосила, що Конгрес починає офіційне ініціювання процедури імпічменту Трампа.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму телефонної розмови Трампа і Зеленського, яка відбулося 25 липня. У стенограмі йшлося про те, що Трамп просив Зеленського вивчити справу проти сина Байдена - Хантера Байдена.

26 вересня у США оприлюднили розсекречену скаргу розвідника про телефонну розмову Трампа і Зеленського. 30 вересня Зеленський заявив, що Україна не проводить розслідувань "за командою" інших країн.