Ілюстрація / REUTERS

Голова Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Куделка розповів про викриття в країні створеної російською ФСБ агентурної мережі.

Про це повідомив голова Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Куделка, повідомляє "Європейська правда" з посиланням на видання iRozhlas.

Читайте такожФСБ РФ примушує збирати інформацію про проукраїнськи налаштованих кримчан – розвідка

Відео дня

За його словами, мережа фінансувалася з Росії за посередництва російського посольства і працювала проти Чехії, а також її міжнародних партнерів на території країни. Куделка уточнив, що мережу викрили ще в минулому році.

"Мережа була повністю зруйнована і знищена завдяки відмінній роботі Національного штабу по боротьбі з організованою злочинністю. Розслідування триває. Ми запобігли цій діяльності в Чехії, яка була частиною довгого ланцюга, росіяни використовували і готували для використання в інших європейських країнах", - сказав Куделка.

Як повідомляє Respekt, операція чеської контррозвідки стосувалася групи російських громадян і декількох інших росіян, які отримали чеське громадянство. Група повинна була діяти під прикриттям двох приватних компаній в Празі. Вони повинні були продавати комп'ютерну техніку та програмне забезпечення звичайним клієнтам, але при цьому здійснювали хакерські атаки.

Куделка сприймає розвідувальну діяльність Росії та Китаю як серйозну загрозу для Чехії в довгостроковій перспективі.

Як повідомляв УНІАН, британські та американські спецслужби викрили подвійну схему кремлівських хакерів.