REUTERS

Торговельний представник Білого дому в кінці серпня відкликав рекомендацію відновити деякі торговельні привілеї для України після того, як радник президента США з національної безпеки Джон Болтон застеріг його, що американський лідер вірогідно буде проти будь-яких дій, вигідних новому уряду в Києві.

Про це пише Washinton Post. Застереження, озвучені Роберту Лайтхізеру, прозвучали на тлі рішення Трампа заморозити військову допомогу для української армії на 391 мільйон доларів. Демократи в Палаті представників запустили процедуру імпічменту через підозри, що президент США зробив це, щоб натиснути на лідера України Володимира Зеленського і змусити його відкрити розслідування щодо справ на українській території сина колишнього віце-президента Джо Байдена. В рамках процедури конгресмени ретельно перевіряють дії Білого дому в період між липнем і вереснем.

Читайте такожNew York Times: Трамп вважав Україну ворогом, а не союзником

Відео дня

Розмова Болтона з Лайтхізером у серпні щодо торгівлі стала першою ознакою того, що замороження допомоги Україні з боку чинної адміністрації у Вашингтоні не обмежувалося лише військовою допомогою, яку схвалив Конгрес, а також іншими програмами американського уряду. Наразі не відомо, чи віддав Трамп наказ Болтону втрутитися в процес наділення Києва торговельними привілеями і чи він знав про цю розмову.

"Документи відкликали незадовго до того, як їх мали покласти на стіл президента США", - сказав виданню неназваний чиновник.

"Болтон втрутився в роботу Лайтхізера, щоб заблокувати їх", - додав він.

У відповідь на запитання від Washington Post інший чиновник адміністрації сказав, що розпорядження президента щодо торговельного статусу України і ще двох країн були затримані на кілька тижнів "через рутинний процес перевірки країн". Один колишній урядовий чиновник США розповів виданню, що Трамп хотів "повного знищення" конкретної глобальної торговельної програми. Її називають "загальною системою преференцій" (GSP). Програма дозволяє 120 країнам доставляти 1,5% від загального імпорту США без сплати мита. Але в березні 2018 року Трамп підписав розпорядження про повторну авторизацію програми на 2020 рік. Тож Лайтхізер впродовж останніх тижнів почав вести переговори з Індією про відновлення її статусу в GSP, який був заблокований в березні.

Читайте такожWashington Post: Путін і Орбан налаштували Трампа проти України

Болтон пішов у відставку 10 вересня, через день після того, як адміністрація все ж розблокувала військову допомогу для України під тиском конгресменів. На початку жовтня, майже через два місяці після зупинки первинної спроби відновити торговельні привілеї для України, Лайтхіер відправив необхідні папери в Білий дім вдруге. Але 17 жовтня він знову відкликав їх на тлі посилення шторму, який виник навколо президентської політики щодо України. Неназваний чиновник сказав Washington Post, що адміністрація тепер планує включити процес відновлення деяких заморожених привілеїв для Києва в пакет майбутніх торговельних заходів, який буде запропонований цього місяця.