Ілюстрація / REUTERS

В той час, коли головний дипломат США в Україні працював над розмороженням військової допомоги для ЗСУ, він виявив, що у Вашингтоні всі були зосереджені на іншому завданні. А саме на інтересі президента Дональда Трампа купити Гренландію.

Як пише CNN, даючи свідчення у справі про імпічмент, повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор описав труднощі в організації необхідної зустрічі чиновників американського уряду з Трампом для обговорення допомоги для української армії. Ця допомога була заблокована з літа. За словами Тейлора, частина проблеми полягала в логістиці. Але також труднощі виникли через те, що чиновники з національної безпеки в Білому домі займалися ідеєю президента США про покупку Гренландії.

Читайте такожWashington Post: Стало відомо, скільки Трамп хотів заплатити за Гренландію

Відео дня

«Як виявилося, пане голово, ці керівники, як ми їх називаємо, були у різних відрядженнях у різний час. Гадаю, це відбувалося приблизно в період гренландського питання, тобто щодо покупки Гренландії, яке відбирало у Ради національної безпеки багато енергії», - сказав Тейлор, даючи свідчення за закритими дверима.

Президент США Дональд Трамп підіймав пропозицію придбати Гренландію, яка на правах автономію входить у склад Данії, багато разів на минулий рік. В середині серпня вперше стало відомо про такий його інтерес. Коли Копенгаген «зарубав» цю ідею, Трамп скасував свій візит в королівство. Цей скандал відбувався якраз в ті часи, коли Тейлор й інші чиновники адміністрації намагалися переконати Трампа у важливості передачі допомоги Україні.