НАТО потрібне домінування Туреччини в Чорному морі / Flickr/Official U.S. Navy Page

Зустріч президентів Дональда Трампа й Раджепа Таїпа Ердогана у Білому домі цього місяця не принесла жодного прогресу у вирішенні двох великих проблем, які виникли у відносинах двох давніх союзників. Туреччина не погодилася виконати вимоги США не активувати російські ракети С-400. Крім того, вона не збирається відмовлятися від вторгнення в Сирію, яке теж критикують у Вашингтоні.

Але, не зважаючи на ці чвари, у НАТО продовжують стверджувати, що альянс досі міцний, — пише Business Insider.

Читайте такожRzeczpospolita: Росія і Туреччина хочуть показати, що вони знову стають імперіями

Відео дня

«Туреччина була важливим союзником альянсу з середини 1950-х років. Ця ситуація не змінилася. Геостратегічні причини турецького членства не змінилися. І вона грає повну роль у командній структурі НАТО», - сказав маршал сер Стюарт Піч з Королівських ВПС Великої Британії, який очолює військовий комітет альянсу.

Але, як вважає старший військовий аналітик приватної аналітично-розвідувальної фірми Stratfor Омар Ламрані, після покупка С-400 вже принесла серйозні зміни всередині альянсу. Купуючи зброю в Росії, Туреччина шкодить «операційній сумісності, потрібній для роботи з іншими країнами НАТО, а також щоб мати доступ до об’єднаних фокусу й цілей».

Туреччині не потрібно виходити з НАТО, щоб ослабити його. Сама лише відсутність турецької співпраці може підірвати альянс у стратегічно важливому регіоні. Туреччина не просто друга найбільша військова сила оборонній організації після США. Вона об’єднує альянс у Східному Середземномор’ї й Чорному морі.

«Туреччина контролює Босфор і Дарданелли. Вона охороняє вхід в Чорне море й вихід з нього, а отже весь фланг. І вона історично допомагала тримати Росію якомога далі від важливих нафтових регіонів на Близькому Сході», - пояснив Ламрані.

Читайте такожForeign Policy: Перемоги Росії на Близькому Сході й в Україні – це міраж

Він додав, що у Туреччини найбільший військово-морський флот у Чорному морі. Він навіть більший, ніж у Росії. Це дає НАТО вирішальні можливості в регіоні.

Холодна війна закінчилася, але армія Туреччини лишається важливою для НАТО через дещо, що інші союзники не можуть зробити. Будучи країною на узбережжі Чорного моря, вона не зв’язана Конвенцією Монтре, яка обмежує кількість і розмір кораблів країн з-за меж Чорноморського регіону, які можуть входити в акваторію. Крім того, конвенція обмежує час перебування цих суден.

Видання пише, що в окупованому Криму Росія розгорнула різні ракетні й військово-повітряні сили. Зокрема, системи включно з С-400, які здатні заблокувати доступ до регіону. Але Туреччина все одно має перевагу над нею.

«Якщо НАТО не зможе розраховувати на Туреччину у протистоянні Росії, це буде означати, що альянс втратив найбільш важливого морського гравця у Чорному морі», - пояснив Ламрані.

Турецький флот у Чорному морі більш важливий, ніж американський. Тому що Анкара може розгортати будь-яку кількість кораблів будь-якого розміру.

«Якщо Туреччина не буде співпрацювати, тоді Чорне море стане російським озером», - додав експерт.

Читайте такожАнкара повідомила про отримання від Росії другої батареї ЗРК С-400

У НАТО постійно наголошують, що відносини організації з Анкарою, а також турецька участь у спільних операціях ніяк не змінилися. Але Туреччині не обов’язково відмовлятися від членства в НАТО, щоб серйозно ослабити його. Якщо вона лишиться союзником, але не буде співпрацювати з іншими, тоді присутність альянсу в Чорному морі й здатність його захистити країни-учасниці в регіоні скоротяться.

«Гадаю, якщо Туреччину виключити з рівняння, а Росії більше не доведеться турбуватися через турецьку участь у маневрах альянсу, тоді Москва може впевнено вирішити, що Чорне море вона закрила. Сили НАТО в акваторії, такі як Румунія і Болгарія зі своїми ВМС і ВПС, дуже маленькі. Вони не становлять серйозної загрози для Росії. Тоді Кремль буде домінувати в регіоні. Єдина реальна загроза для нього в Чорному морі – це Туреччина», - сказав Ламрані.

Україна й Грузія не входять в НАТО, але вони під російським тиском і збудували тісні зв’язки з альянсом. У 2008 році Росія окупувала два грузинські регіони: Абхазію й Південну Осетію. На думку експерта, в разі відмови Анкари від НАТО, Тбілісі опиниться в дуже скрутному становищі. Грузія буде затиснута між ворожою Росією й позаблоковою Туреччиною.

Читайте такожThe Economist: США і їхні союзники допомагають Україні повернутися в море

Окупувавши Крим, Росія отримала можливість блокувати пересування в Азовському морі, де розташований український порт Маріуполь. І без того маленький флот України ще зменшився. На заході Україна межує з країнами НАТО. Але Росія продовжує війну на українському сході. Вона впливає на Молдову і її сепаратистський регіон Придністров’я, який межує з південними кордонами України. Через спільний з НАТО кордон на заході, на думку Ламрані, вихід Туреччини з альянсу мало що змінить для української сторони. А в військово-морському вимірі Київ «вже програв».