Політична складова НАТО підриває можливості її військового крила / УНІАН

Існує одразу два НАТО. Один з них – це потужна військова машина, яка проводить тренування, планування й координації, щоб адаптуватися до нових загроз для безпеки Європи й Північної Америки. А інший – це політичний альянс, який залежить від єдності й рішучості лідерів по обидва боки від Атлантичного океану.

«Перший – назвемо його умовного НАТО 1 – працює відносно непогано. Оборонні бюджети знову збільшуються після 25 років скорочень, військова боєготовність поступово покращується, а міжнародні війська розгорнуті в країнах Балтії й Польщі, щоб стримати потенційну агресію Росії. Триває робота, щоб стримати кібератаки, гібридні й космічні загрози й покращити можливості й швидкому перекиданні підкріплення», - пише Politico.

Читайте такожNewsweek: НАТО після виходу з Сирії варто звернути увагу на Чорне море й Грузію

Відео дня

Другий з них, умовний НАТО 2, перебуває у глибокій кризі. Президент США, який назвав альянс «застарілим», любить сварити уряди Європи через оборонні витрати, торгівлю, боротьбу з кліматичними змінами, а також за небажання приймати назад терористів, схоплених у Сирії.

«Четвірка» країн, серед яких США, Велика Британія, Німеччина й Франція, формувала рішення Заходу впродовж десятиліть. В еру Трампа вона не функціонує, про що говорять інсайдери. Лідери союзників дізнаються про рішення американського президента, які впливають на їхню безпеку й стратегічні інтереси, з Twitter. Координація дуже погана, що стало очевидним минулого місяця, коли Трамп наказав вивести американські війська з півночі Сирії, де вони воювали пліч-о-пліч з французькими й британськими солдатами проти «Ісламської держави». Все це відбулося без консультацій з союзниками по НАТО.

Хаотичне виведення військ з Сирії, яке дало змогу члену НАТО Туреччині почати наступ проти союзників Заходу курдів без будь-яких консультацій, спонукало президента Франції Еммануеля Макрона діагностувати «смерть мозку» НАТО й закликати європейців будувати автономні оборонні можливості. США, за його словами, відвернулися від Європи.

Читайте такожThe Economist: Заходу варто повчитися у Путіна, щоб врятувати Україну і себе від нього ж

Обидва НАТО: добре «змащена» військова машина й нездатна функціонувати політична сім’я, — будуть на показ, коли лідери союзників проведуть коротку робочу зустріч на околицях Лондона 4 грудня, щоб відзначити 70 річницю союзу. Без сумніву, є багато питань для обговорення, які стосуються НАТО 1. Білий дім заявив, що Трамп хоче поговорити про витрати на оборону, як і завжди. Крім того, він збирається підняти питання кібербезпеки, критично важливої інфраструктури, телекомунікацій й тероризму.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, який відкидає всі розмови про кризу в альянсі, хоче використати лондонську зустріч, щоб наголосити на зростанні оборонних бюджетів, зокрема на додаткових 100 мільярдів доларів від Європи й Канади. Також він наголосить на прогресі в цілі НАТО щодо підвищення бойової готовності. Союзники хочуть бути здатними розгорнути 30 бойових кораблів, 30 ескадр ВПС і 30 сухопутних батальйонів за 30 днів. Європейські союзники можуть також погодитися взяти на себе 1,65 мільярда доларів щорічних витрат, щоб скоротити частку США.

Читайте такожБолгарія не дозволить розмістити у себе військово-морську базу НАТО - прем'єр

Проблема в тому, що вся ця статистика й заяви будуть мало що означати, якщо НАТО втратить політичну волю консультуватися й діяти швидко у разі виникнення кризи. Здатність швидко ухвалювати рішення надзвичайно важливо, особливо в часи швидких і зухвалих гібридних конфліктів, які поєднують використання солдатів без розпізнавальних знаків, саботажу, кібератак й дезінформації. Два роки тому під час навчань на тему сценарію початку гібридної війни Північно-Атлантична рада витратила п’ять днів, щоб ухвалити рішення про застосування Сил високої боєготовності. Але коли рішення було ухвалене, командир НАТО в Європі відзвітував, що цей найбільш мобільний загін альянсу більше неможливо використати.

Якщо ж криза почнеться насправді, чи буде боязлива Німеччина стримувати рішення НАТО, проводячи обговорення в Бундестагу? Чи будуть лояльні до Росії союзники, такі як Угорщина, затягувати час? На чий бік стане авторитарний президент Туреччини Раджеп Таїп Ердоган? І чи буде доля НАТО висіти на волосині через одне непередбачуване повідомлення в Twitter президента США?

Політичний альянс, який повинен бути опорою військового, гостро потребує ремонту. Тим часом, в Лондоні більшість союзників і чиновників НАТО, швидше за все, будуть зосереджені на тому, щоб уникнути чергової сварки з Трампом на радість президенту Росії Володимиру Путіну.