Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг пояснив необхідність ведення діалогу з Росією

Про це Столтенберг повідомив у Лондоні після проведення 3-4 грудня зустрічі лідерів держав та урядів країн НАТО.

Читайте такожДекларація країн НАТО: ми віддані політиці відкритих дверей, яка зміцнює Альянс

Відео дня

Зокрема, його запитали, як він розглядає заклик президента Франції Еммануеля Макрона щодо необхідності ведення стратегічного діалогу з РФ.

"НАТО виступає за діалог з Росією. І ми віримо у діалог з Росією, оскільки Росія наш найближчий сусід, наш найбільший сусід, і нам необхідно прагнути до кращих відносин з Росією. І навіть якщо ми не можемо добитися кращих відносин з Росією у найближчій перспективі, ми повинні справлятися зі складними відносинами, коли існує висока напруга, більша військова присутність, проводиться більше військових навчань", - заявив Столтенберг.

За його словами, необхідно забезпечити передбачуваність і прозорість у відносинах з Росією з метою, аби "уникати інцидентів та надзвичайних ситуацій".

Водночас, сказав Столтенберг, якщо такі випадки ставатимуться, то необхідно зробити так, щоб вони "не виходили з-під контролю і не створювали небезпечні ситуації".

При цьому генсек нагадав, що в НАТО підтримують двоєдиний підхід у відносинах з Росією, який поєднує діалог з політикою стримування і оборони.

"До того часу, поки ми сильні, єдині і рішучі, звичайно, ми можемо брати участь у діалозі з Росією, в тому числі щодо контролю над озброєннями. Ми повинні уникнути нової гонки озброєнь, бо це дорого, небезпечно. І саме це є причиною, чому ми дуже шкодуємо через порушення Росією Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. І з цієї причини ми повинні вивчати, як ми можемо зміцнити процес контролю над озброєннями, оскільки ми потребуємо угод щодо збереження кількості озброєння на нижчому рівні, особливо ядерного озброєння", - зазначив Столтенберг.

Як повідомляв УНІАН, 28 листопада президент Франції Еммануель Макрон заявив, що виступає за розвиток діалогу з Російською Федерацією, аби не погіршити ситуацію в Україні. Президент Франції хоче "надати нового імпульсу" діалогу з Росією з метою підтримання миру і стабільності в Європі.