Єнс Столтенберг / REUTERS

Генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору Єнс Столтенберг пояснив посилення інтересу Альянсу до військового потенціалу Китаю.

Про це Столтенберг повідомив у Лондоні після проведених 3-4 грудня зустрічей лідерів держав та урядів країн Альянсу.

Він нагадав, що раніше існувала традиція зосереджувати увагу НАТО на Радянському Союзі, але сьогодні вперше лідери НАТО на основі аналізу провели дискусію не тільки про можливості, які виникають зі зростанням Китаю, але також і про виклики.

Відео дня

"Тож, лише ідея, що зараз 29 членів (НАТО) розглянули разом це питання, є важливим кроком у правильному напрямку", - заявив Столтенберг.

Водночас, він визнав, що питання Китаю не стосується лише якогось одного окремого напрямку.

Читайте такожЛідери НАТО наступного разу зустрінуться у 2021 році

"Економічне зростання Китаю створює економічні можливості, які врятували мільйони людей від бідності, але в той же час ми бачимо, що Китай вкладає значні кошти у нові сучасні воєнні можливості. Кілька тижнів тому вони розгорнули нову міжконтинентальну балістичну ракету, яка здатна досягнути Європи і Північної Америки. Вони продемонстрували гіперзвукові ракети і глайдери, вони розмістили сотні ракет середньої дальності, які б порушували Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності, якби Китай був стороною угоди", - наголосив Столтенберг.

У цьому зв'язку генсек повідомив, що в НАТО розпочали вивчати, як можна залучити Китай до угоди про контроль над озброєннями.

"Цей процес не завершився, тому занадто рано бути більш конкретними, але принаймні визнання цього є одним важливим кроком, який лідери зробили сьогодні", - сказав генсек Альянсу.

Крім того, за його словами, Китай вже є стороною Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, але наступної весни буде переглядатися цей договір, і тому необхідно забезпечити уникнення подальшого розповсюдження ядерної зброї у світі.