Дональд Трамп / REUTERS

Президент Дональд Трамп у четвер попередив про те, що США можуть вжити "заходів в області торгівлі" щодо країн НАТО, які не вносять достатній вклад в оборонний бюджет альянсу.

Президент сказав про це під час обіду з постійними представниками держав, що входять до Ради Безпеки ООН, котрий відбувся в Білому домі, передає Голос Америки.

Трамп, який щойно повернувся до Вашингтона із Лондона, де брав участь у роботі саміту лідерів НАТО, поділився з дипломатами своїми враженнями від форуму та висловив думки щодо майбутнього альянсу. Під час саміту Дональд Трамп кілька разів закликав союзників збільшити свій внесок в оборонний бюджет блоку.

Відео дня

За словами президента, багато країн НАТО поступово наближаються до рівня оборонних витрат на рівні 2 відсотків від ВВП.

Читайте такожДекларація країн НАТО: ми віддані політиці відкритих дверей, яка зміцнює Альянс

"Багато країн близькі й стають ближчими [до 2 відсотків]. І деякі не так вже й близькі, і ми можемо вжити заходів, що мають відношення до торгівлі. Це нечесно: вони отримують захист від США і не збільшують витрати", - сказав Трамп, назвавши такі країни "неплатниками".

"Ви отримуєте захист... у вигляді найбільшої військової сили в світі, і не платите. Ви - неплатники" - заявив президент, маючи на увазі країни НАТО, які не бажають збільшувати свої оборонні витрати. - Так що я сказав деяким людям про те, що вони – неплатники. Не всім це може сподобатися... Неможливо говорити це в дуже чемній формі, тому що в протилежному випадку вони будуть поводитися точно так само, як і останні 15 років... Два відсотки – чесно кажучи, це не так вже й багато".

Оцінюючи результати саміту в цілому, Трамп назвав його "абсолютно успішним". На думку президента, НАТО перебуває в дуже хорошій формі", а відносини США з іншими країнами "дійсно чудові".

Раніше УНІАН повідомляв, що президент США Дональд Трамп заявив, що країни НАТО повинні витрачати 4% ВВП на оборону, тоді як зараз встановлена сума 2%.