Протести в Індії / REUTERS

На північному сході Індії тривають заворушення через ухвалений днями новий суперечливий закон про громадянство.

На тлі заворушень, в результаті яких на сьогодні загинули щонайменше дві особи, США та Велика Британія оголосили попередження своїм громадянам щодо мандрівок до цього регіону Індії, повідомляє Радіо Свобода.

Сотні протестувальників зібралися в столиці Індії Нью-Делі із закликом до уряду відкликати закон, який, за їхніми словами, «розділить світську країну за релігійними ознаками».

Відео дня

У штаті Західна Бенгалія протестувальники підпалили залізничний вокзал.

Читайте такожУ Гонконзі поліція затримала п'ятьох підлітків за підозрою у вбивстві чоловіка під час акцій протесту

Напруженість зросла в місті Ґувахаті, що в штаті Ассам. Саме там 12 грудня двоє осіб загинули та 26 були госпіталізовані після того, як силовики відкрили вогонь по протестувальниках. Влада заблокувала в Ассамі інтернет до 16 грудня, більшість магазинів закриті.

11 грудня парламент Індії ухвалив закон, який надає право на отримання громадянства нелегальним мігрантам – немусульманам з переважно мусульманських Афганістану, Бангладеш і Пакистану. Закон надає право на отримання громадянства буддистам, християнам, індуїстам, джайнам, парсам та сикхистам, які залишили ці три країни до 2015 року.

Критики закону стверджують, що він є дискримінаційним. Влада стверджує, що завдяки цьому закону люди, які втекли від релігійних переслідувань, отримають притулок.