REUTERS

Москва не добиватиметься свого повернення до організації «Великої сімки», у пріоритетах Кремля – «Велика двадцятка».

Про це в інтерв’ю Интерфакс розповів заступник міністра закордонних справ Росії Сергій Рябков.

«Ніяких запрошень (на черговий саміт G7 – УНІАН) не отримували, і взагалі про це говорити, на мій погляд, не має сенсу. Це безпредметна розмова, оскільки у нас зовсім інші пріоритети. «Сімка» – не в їхньому числі», – сказав він.

Відео дня

Читайте такожСША ввели заходи зі стримування Росії та Туреччини на Середземномор’ї

Російський дипломат стверджує, що «G7 втрачає значущість».

«Те, що лідери «сімки» зустрічаються, щось обговорюють, випускають якісь заяви, але значення усього цього ми зовсім не перебільшуємо», – заявив Рябков.

Нагадаємо, 31 жовтня Комітет у закордонних справах Палати представників Конгресу США одностайно ухвалив резолюцію проти участі Росії у саміті країн "Великої сімки" (G7).

У серпні 2019 року знову активізувалися розмови з приводу можливого повернення Росії у Велику вісімку G8 після відповідних заяв президента США Дональда Трампа і його французького колеги Еммануеля Макрона.

Так, 20 серпня Трамп заявив, що буде доцільно дозволити Росії повернутися в «Велику сімку», після того як за президентства Барака Обами Росія була виключена з «Великої вісімки».

При цьому телеканал CNN з посиланням на джерела повідомив, що президент США Трамп і президент Франції Еммануель Макрон погодилися, що Росію треба запросити на конференцію «Великої сімки» (G7) у наступному році.

За даними телеканалу, пропозицію запросити Росію озвучив Макрон, Трамп погодився. Це вже не вперше, коли Трамп загоряється бажанням повернути путінську Росію у Велику вісімку. В червні 2018 року він вже активно лобіював цю ідею, однак тоді не отримав достатньої підтримки інших членів організації.

Найактивніше чинили опір Канада і Великобританія, також стримано виступала проти Німеччина, а головним союзником Трампа виявилася Італія.

Довідка УНІАН. Росія була виключена з «Великої вісімки» в 2014 році через анексію Криму, і таким чином організація перетворилася на «Велику сімку» - Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.