Жанару Ахмет можуть екстрадувати на батьківщину / фото: Громадське

В Алмати сьогодні пройшла акція проти екстрадиції до країни казахстанської блогерки Жанари Ахмет, яка з 2017 року живе в Україні.

Як повідомляє "Радіо Азаттик", група активістів вийшла до Монумента Незалежності. Учасники акції заявили, що на батьківщині на Ахмет чекають репресії. На початку своєї акції активісти також висловили співчуття у зв'язку з катастрофою авіалайнера МАУ в передмісті Тегерана.

Активісти заявили, що в Казахстані людей, які відкрито висловлюють свою думку, піддають переслідуванням.

Відео дня

"Незважаючи на те, що Казахстан декларує себе демократичною, соціальною, правовою державою, проте на ділі ми цього не спостерігаємо. Варто тільки почати проявляти громадянську активність, як нас садять під варту", - пояснив активіст Асхат Жексебаєв, який у минулому році кілька разів відбував адміністративний арешт після мирних акцій протесту і одиночних пікетів на підтримку політичних в'язнів.

Силовики, які були присутні на заході, заявили, що він незаконий і закликали учасників покинути його. Ті прохання не виконали.

Читайте такожНа мітингах в Казахстані в День незалежності країни затримали десятки осіб

Як повідомляв УНІАН, у жовтні 2017 року стало відомо, що у Києві затримано казахстанську журналістку і блогерку Жанару Ахмет. Як повідомив адвокат Владислав Грищенко, журналістку затримали за те, що вона знаходиться в міжнародному розшуку по лінії Інтерполу за запитом влади Казахстану.

У Казахстані журналістці інкримінують злочин, передбачений статтею 177 (шахрайство) Кримінального кодексу країни. Навесні 2018 року Апеляційний суд випустив Ахмет з Лук'янівського СІЗО.

Жанара Ахмет була змушена виїхати до України з Казахстану в березні 2017 року. На батьківщині проти неї порушили кілька справ, які журналістка вважає політично мотивованими.

У вересні 2018 року Верховний суд України зобов'язав Державну міграційну службу надати їй статус біженки.