В Абхазії протестувальники пішли на штурм / фото twitter.com/LevanGogokhia2

У підконтрольній Росії Абхазії протестувальники вибили двері та побили вікна будинку так званої адміністрації президента Абхазії. Протестують прихильники кандидата на виборах Алхаса Квіцінії, який програв. Між активістами і силовиками відбуваються сутички.

Про це повідомляє ТСН з посиланням на видання "Кавказький вузол".

У четвер, 9 січня, біля будівлі "адміністрації президента" зібралися сотні протестувальників, які спробували зайти всередину. Працівників "адміністрації" через протестну акцію відпустили додому, повідомляє видання "Абхазія-Інформ". 

Відео дня

Акція розпочалася біля Абхазького драматичного театру, до будівлі "адміністрації" протестувальники перемістилися пізніше. Частина з сотень активістів прорвалася в будівлю "адміністрації", зламавши при цьому двері - їх зняли з петель і забрали. Між мітингувальниками та силовиками відбуваються сутички. 

Штурм почався близько 13 години. Протестуючі не тільки виламали двері, але і вибили вікно, через яке також намагаються проникнути у будівлю.

Як відомо, кандидат в президенти Абхазії Алхас Квіцінія оскаржив підсумки виборів, але Верховний суд Абхазії відмовився задовольнити його позов. Квіцінія подав апеляцію. 18 грудня 2019 року він зажадав відводу судді Верховного суду Абхазії, бо у того закінчився термін повноважень, але суд визнав клопотання необґрунтованим.

Читайте такожУ Грузії заявляють про зростання напруженості біля лінії російської окупації

У другому турі виборів президента Абхазії за Рауля Хаджимбу проголосували 47,39% виборців, за його опонента Алхаса Квіцінію - 46,17%. Дев'ять партій і громадських організацій зажадали визнати вибори не відбулися, наполягаючи, що Хаджимба повинен був набрати не просту, а абсолютну більшість голосів.

Своєю чергою, за даними проєкту Wargonzo, у протестуючих є формальні претензії до чинної влади, зумовлені специфікою абхазького виборного законодавства. "Але не це навіть послужило детонатором протесту.

У листопаді в Сухумі сталося резонансне вбивство прямо в центрі міста. Главі МВС РА довелося піти у відставку. За інформацією від наших джерел в Абхазії, коріння сьогоднішньої акції потрібно шукати саме в ситуації навколо розслідування цієї справи", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 25 серпня повідомлялося, що в окупованому Росією грузинському регіоні Абхазія обирали так званого президента. На його пост претендували дев'ять кандидатів, зокрема й чинний лідер самопроголошеної республіки Рауль Хаджімба.