Ілюстрація REUTERS

В Ірані другий день поспіль тривають організовані студентами антиурядові акції протесту, які почалися після визнання Тегераном збиття літака авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України».

Як повідомляє Deutsche Welle з посиланням на агенцію новин dpa, за інформацією іранських ЗМІ, у неділю, 12 січня, антиурядові виступи молоді відбулися поблизу як мінімум двох університетів.

Читайте такожПарламент Ірану заступився за Корпус вартових Ісламської революції, який збив літак МАУ

До демонстрацій приєдналися сотні учасників. У рамках мітингів відбулися жалобні заходи через загибель 176 пасажирів та членів екіпажу лайнера авіакомпанії МАУ.

Сьогоднішні акції відбулися попри те, що напередодні поліція Ірану розігнала учасників аналогічних виступів, застосувавши проти них сльозогінний газ.

Тим часом до іранського керівництва звернувся президент Сполучених Штатів Дональд Трамп. У своєму дописі в соціальній мережі Twitter, Трамп закликав лідерів Ірану «не вбивати протестувальників». Крім того, він вимагає від іранського уряду не вимикати інтернет та дозволити іноземним журналістам висвітлювати події в країні.

Водночас міністерство закордонних справ Ірану викликало посла Великої Британії в країні Роберта Макера через його участь «у нелегальній демонстрації» напередодні. В іранському зовнішньополітичному відомстві, британський диппредставник порушив таким чином дипломатичні норми.

У переданій МЗС Ірану британському послу ноті наголошувалося, що участь у акціях протесту не має нічого спільного з його функціями як дипломатичного представника своєї країни, повідомляють іранські державні ЗМІ.