Хасан Рухані / REUTERS

Президент Ірану Хасан Рухані заявив, що військова присутність США в регіоні зробила його неспокійним і спровокувала гнів серед народів.

Про це він сказав у телефонній розмові з прем'єр-міністром Швеції Стефаном Левеном, повідомляє Українська правда з посиланням на IRNA

Підкресливши необхідність колективних зусиль із забезпечення стабільності і безпеки в регіоні, Рухані закликав поважати суверенітет і територіальну цілісність всіх країн.

Відео дня

Він висловив співчуття у зв'язку із загибеллю громадян Швеції у катастрофі українського літака МАУ, заявивши, що Іран продовжить розслідування, доки не будуть досягнуті остаточні результати.

Відзначаючи, що військова присутність США в регіоні та вбивство генерала Сулеймані зробили регіон неспокійним і спровокували гнів народів, він сказав, що всі повинні взятися за руки для відновлення безпеки та дозволити миру і спокою взяти гору в регіоні.

Читайте такожВ Ірані затримали посла Великої Британії, який відвідав акцію пам'яті жертв трагедії "Боїнга" МАУ

Охарактеризувавши удар Ірану по американській базі Аль-Асад в Іраку як повністю законний і відповідний статті 51 Статуту ООН і законному захисту країни, він сказав, що американці несуть відповідальність за всі недавні інциденти, що відбулися в регіоні.

Левен, зі свого боку, висловив співчуття у зв'язку із загибеллю іранців в авіакатастрофі літака МАУ, закликавши провести прозоре розслідування для з'ясування причин інциденту.

Він зазначив, що оскільки напруженість в регіоні безпрецедентно зросла, всі повинні прокласти шлях до миру і стабільності з повагою до суверенітету і територіальної цілісності інших країн.

За його словами, Швеція поряд з іншими європейськими країнами проти посилення напруженості в регіоні й вітає розширення співпраці з Іраном з метою забезпечення безпеки і стабільності в регіоні.