Ілюстрація REUTERS

Правоохоронці Ірану затримали 30 людей, які беруть участь у протестах через збитий український літак у Тегерані.

Про це повідомляє Reuters.

Читайте такожSüddeutsche Zeitung: Режим в Ірані ослабив себе знищенням літака з України

Відео дня

Зазначається, що протести з вимогою відставки влади верховного лідера аятоли Алі Хаменеї продовжилися в Тегерані і сьогодні.

Повідомляється, що правоохоронці застосували проти демонстрантів кийки, електрошокери, а також були чутні звуки пострілів. Однак в іранській поліції заперечують застосування зброї.

Представники судової системи Ірану зазначають, що в ході заворушень було затримано 30 осіб. Водночас іранська влада запевняє, що проявляє терпимість до "законних протестів".

Протести спалахнули після того, як влада Ірану визнала, що її військові випадково збили літак МАУ. Протести поширилися по всьому Ірану, включаючи такі великі міста, як Шираз, Ісфахан, Хамедан та Орумія.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня біля аеропорту імені Імама Хомейні в Тегерані розбився літак рейсу PS752 компанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також 82 громадянина Ірану, 63 громадянина Канади, 10 громадян Швеції, четверо громадян Афганістану, троє громадян Німеччини і троє громадян Великої Британії.

11 січня президент Ірану Хасан Роухані офіційно визнав, що український лайнер був збитий "внаслідок ненавмисної людської помилки" та пообіцяв притягнути до відповідальності винних у збитті літака.

Командувач ВПС і військово-космічних військ Корпусу вартових Ісламської революції, бригадний генерал Амір-Алі Хаджізаде взяв на себе відповідальність за збиття українського літака. Він заявив, що оператор іранської системи протиповітряної оборони помилково прийняв літак МАУ за "крилату ракету".