Підозрюваний у вбивстві з паспортом на ім'я "Вадим Андрійович Соколов" / фото bellingcat.com

Вбивство Зелімхана Хангошвілі у Берліні було організовано спецпідрозділом ФСБ "Вимпел".

Про це йдеться в спільному розслідуванні групи Bellingcat, німецького журналу Der Spiegel і російського видання The Insider.

Громадянин Росії Вадим Красіков, який під вигаданим іменем Вадима Соколова застрелив минулого року в Берліні уродженця Грузії Зелімхана Хангошвілі, перед поїздкою до Європи тренувався на базі спецпідрозділу ФСБ "Вимпел", неодноразово відвідував Антитерористичне управління ФСБ і багато разів спілкувався з одним із чинних і кількома колишніми співробітниками "Вимпела".

Відео дня

Читайте такожBild: Другий висланий з Німеччини дипломат Росії теж був шпигуном Путіна

Авторам розслідування вдалося знайти номер телефону, яким Вадим Красіков користувався в Росії до вбивства в Берліні - попри те, що ні на його ім'я, ні на ім'я його дружини ніколи не випускала сім-карту жодна російська компанія стільникового зв'язку. Його вдалося знайти через номер дружини Красікова.

Дані про дзвінки з цього номера дозволили розслідувачам стверджувати, що зв'язок "берлінського вбивці" із ФСБ був постійним і ставив своєю метою саме підготовку до операції по вбивству Хангошвілі.

У Bellingcat вважають, що операцію курував начальник Центру спеціального призначення ФСБ, генерал-полковник Олександр Тихонов, однак безпосередньо з ним спілкувався не чинний співробітник спецслужби, а колишній - Едуард Бендерський.

Глава ЦСН ФСБ генерал-полковник Тихонов / фото theins.ru

Коли Красіков починає проводити активні дії з підготовки до вбивства в Берліні, його дзвінки Бендерському частішають. Так, наприклад, вони зідзвонюються 3 липня, коли Красіков повертається з Брянська, де робив паспорт на ім'я Соколова, а також 28 липня - після повернення з Петербурга, де він отримав документи про працевлаштування в ЗАТ "Руст" (для візи).

Як видно з переміщень Красікова (які також видно по білінгу його телефону), він неодноразово відвідував основні тренувальні бази ЦСН ФСБ - як мінімум 8 разів у 2019 році базу ЦСН ФСБ в Балашисі (військова частина 35690). Востаннє він тренувався на території цієї частини 8 серпня - усього за кілька днів до того, як вирушив до Європи для скоєння вбивства.

Читайте такожWashington Post: Вбивство ворога Кремля в Берліні піднімає незручні питання

Красіков залишив свій мобільний вдома, відправившись до Європи: для місії у нього був окремий мобільник, який він активував 15 серпня, за два дні до вильоту з Москви. Новий номер телефону він зареєстрував на своє нове прізвище "Соколов". Bellingcat вдалося отримати білінг і цього телефону, і, як виявилося, хтось вже встиг сфальсифікувати дані в ньому: і зазначений час з'єднань, і номери вишок постфактум були змінені. "На щастя, конспіратори діяли ліниво, тому нам вдалося зрозуміти алгоритм, за яким змінювалася інформація і встановити майже всі дані щодо часу і місця з'єднань", - пише The Insider.

У Росії Красіков практично не використовував цей телефон, зробивши єдиний дзвінок 15 серпня в туристичне агентство.

17 серпня він вилетів у столицю Франції. Перші два дні в Парижі метадані з телефону відсутні, натомість 19 серпня "турист Соколов" виконав усю обов'язкову програму, відвідавши за день Лувр, Ейфелеву вежу, Єлисейські поля, базиліку Сакре-Кер, Будинок інвалідів, або церкву Мадлен.

20 серпня Красіков вилетів до Варшави. Там він пішов у парк Лазеньки, де оглянув королівський палац, потім повернувся в старе місто і провів залишок вечора в ресторані Sexy Duck. Наступного дня він зробив кілька дзвінків людині, який, як вдалося встановити розслідувачам, є місцевим російськомовним гідом. Вдень він відправився в Вілянівський палац і ввечері повернувся в готель.

22 серпня і в наступні кілька днів телефон Красікова залишався в готелі - він був увімкнений (судячи з періодичної активності GPRS), але з'єднань з нього не було. Судячи з усього, 22 числа Красіков вже відправився в Берлін. А оскільки даних про його перельоти в Берлін немає, він виїхав туди або на поїзді, або на машині. На наступний день об 11:58 він убив Зелімхана Хангошвілі двома пострілами в голову.

Розслідувачі впевнені, що вбивство Хангошвілі було санкціоновано як мінімум на рівні керівництва ФСБ.

Читайте такожThe Guardian: Генпрокуратура Німеччини підозрює Росію у вбивстві "ворога Кремля" в Берліні

Спецпідрозділ "Вимпел" (або управління "В" Центру спеціального призначення ФСБ) був створений в 1981 році після початку війни в Афганістані і натхненний успішним штурмом палацу Аміна в Кабулі. Офіційно "Вимпел" був створений для проведення операцій за межами країни в особливий (загрозливий) період. Накази про проведення операцій міг віддати тільки голова КДБ СРСР - і тільки письмово. Після розпаду СРСР "Вимпел" був переорієнтований на завдання всередині країни - перш за все на боротьбу з терористами.

У середньому підготовка "вимпелівця" займає 5 років.

Серед іншого, на замовлення співробітників "Вимпела" створювалися спеціальні зразки озброєння і спорядження. Примітно, що за даними джерел Spiegel, знайомих із деталями розслідування вбивства Хангошвілі, Красіков використав модифікований Глок 26 із заміненим стволом без серійного номера, спеціально пристосований для встановлення особливого глушника.

Як повідомляв УНІАН, 23 серпня 2019 року в Берліні був убитий громадянин Грузії Зелімхан Хангошвілі. Під час другої чеченської війни він був командиром одного з підрозділів, які воювали проти російських військ. Поліція затримала підозрюваного на місці вбивства. При ньому був підроблений закордонний паспорт на ім'я Вадима Соколова. Документ він отримав за тиждень до виїзду за кордон.

Розслідувальна група Bellingcat вважає, що підозрюваний - це росіянин Вадим Красіков. У 2014 році він був оголошений Росією у міжнародний розшук у справі про вбивство підприємця. Але через півроку розшук зупинили. Офіційно про особу затриманого не повідомляється, сам він заявив, що у нього є російське громадянство.

Німеччина оголосила двох співробітників російського посольства в Берліні персонами нон грата і вислала їх з країни у зв'язку зі справою про вбивство.