Ілюстрація / REUTERS

Вашингтон вирішив скоротити фінансову підтримку Кабулу на $1 млрд через те, що афганська влада не зуміла домовитися про створення «відкритого уряду».

Читайте такожНазвано дату початку переговорів щодо Афганістану

Як повідомляє Держдепартамент США, 23 березня, в Кабул з неоголошеним візитом відвідав держсекретар США Майк Помпео. Метою його поїздки було зрушити врегулювання конфлікту в Афганістані з мертвої точки.

Відео дня

Як уточнюється в заяві Держдепу, президент Афганістану Ашраф Гані і прем'єр-міністр Абдулла Абдулла «поінформували Майка Помпео, що їм не вдалося домовитися про інклюзивний уряд», здатний вирішити наявні в країні проблеми, а також «забезпечити здоров'я і добробут афганських громадян». Ця невдача, як зазначили в американському відомстві, завдала шкоди відносинам між США та Афганістаном, передає kommersant.

«Оскільки цей провал становить пряму загрозу національним інтересам США, американський уряд ініціює перегляд масштабів співпраці з Афганістаном. Зокрема, ми оголошуємо про коригування витрат в Афганістані і негайно скорочуємо допомогу на $1 млрд в цьому році. Ми готові скоротити (фінансову підтримку.- ред.) ще на $1 млрд у 2021 році», - розповіли в Держдепартаменті.

Як повідомляв УНІАН, США і рух «Талібан» 29 лютого підписали угоду про початок мирного процесу в Афганістані. Через кілька днів представники талібів оголосили про відновлення наступальних операцій проти сил безпеки Афганістану, після того як президент Ашраф Гані відмовився звільнити 5 тис. полонених-учасників руху «Талібан».