стад де франс / ft.com

Про це розповів у своїй статті присутній напередодні на грі збірних Франції та Німеччини оглядач The Financial Times Саймон Купер.

"Я сидів на стадіоні і спостерігав за матчем Франція — Німеччина, коли почув перший вибух. Він був дуже гучним і, здається, пролунав ззовні стадіону. Більшість людей не звернули на нього жодної уваги або навіть схвально закричали й заплескали: футбольні вболівальники звикли до петард. Навіть після другого вибуху, через кілька хвилин, натовп залишався в гарному настрої, а гра тривала... Після вибухів люди, що дивно, продовжували спостерігати за грою і схвально кричати, коли французи забивали гол", — написаний він.

Читайте такожОчевидці на "Стад де Франс" бачили смертника, який себе підірвав

Відео дня

За словами Купера, сам він припинив стежити за матчем, включив ноутбук, став читати жахливі новини про теракти в центрі Парижа і вперше в житті задався питанням, чи варто йому з родиною залишатися в цьому місті. Будинок журналіста знаходиться всього в кількох сотнях метрів від театру "Батаклан", де при захопленні заручників невідомими загинули 110 осіб, а прямо за рогом – будівля колишньої редакції Charlie Hebdo, яку терористи атакували в січні.

Читайте такожCharlie Hebdo опублікував карикатури на потонулого сирійського хлопчика

За словами колумніста FT, місце, в якому знаходиться його будинок, "перетворилося в зону військових дій, де всюди стріляють".

Купер пише, що не знає, що робити далі, тому що Париж – місто, в якому люди весь час на виду. "Ви живете в Парижі, щоб виходити у світ, зустрічатися з друзями в таких місцях, як "Батаклан", розмовляти з освіченими людьми звідусіль, ходити на футбольні матчі чи в Лувр, біля якого також була стрілянина. Суть Парижа – в громадських місцях: кафе, закладах культури і мистецтва, площах. Ні в одному місті не знайти краще за них. І коли всі громадські місця стають небезпечними – а паризька влада попередила жителів не залишати свої будинки без крайньої необхідності – місто руйнується", — пише оглядач FT, побоюючись, що "почуття страху і небезпеки можуть стати тут новою нормою".

Читайте такожВатикан про теракти в Парижі: Це напад на мир для всього людства

На думку Купера, ця трагедія була не ознакою "битви цивілізацій", а боротьбою "двох тисяч джихадистів з великим містом".

Нагадаємо, в результаті серії терактів у столиці Франції в ніч з 13 на 14 листопада загинуло щонайменше 153 людини. Відповідальність за злочини взяла на себе "Ісламська держава".